TÉMA

Reorganizace policie

Policie rozdělí NCOZ. Vyčlení boj s terorismem a kyberkriminalitou

Policejní Národní centrála proti organizovanému zločinu se rozdělí. Policejní prezident Martin Vondrášek oznámil, že vznikne nový útvar, který se bude zabývat extremismem, terorismem a kybernetickým zločinem. Terorismus a kyberkriminalita dosud spadaly pod NCOZ. Centrála vznikla v roce 2016 sloučením útvarů proti korupci a proti organizovanému zločinu. Podle Vondráška se již žádné další dělení zbylých sekcí NCOZ neplánuje. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dal již najevo, že s reorganizací nemá problém.
10. 6. 2022Aktualizováno10. 6. 2022, 18:31|

Chybějící zákon je můj dluh, říká Zeman. Že neprošla poslední jeho verze, ho ale těší

Za dluh, který po sobě zanechá, považuje končící nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman to, že za deset let jeho působení nevznikl nový zákon o státním zastupitelství. Zároveň je však rád, že nakonec nebude přijata novela, která z původního komplexního návrhu zbyla. Řekl to v Otázkách Václava Moravce. Zdůraznil, že rezignaci oznámil s takovým předstihem, aby ponechal dost času k nalezení svého nástupce. Myšlenku, že by vláda do funkce instalovala někoho, kdo státním zástupcem není, označil za znásilnění systému.
13. 6. 2021|
OVM

Hamáček se chce bavit o důchodové reformě. Žádnou nenabízíte, namítá opozice

Předseda vládní ČSSD Jan Hamáček si pochvaluje výsledky státního rozpočtu, šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a předseda STAN Vít Rakušan současný kabinet kritizují za to, že nemyslí na budoucnost. V Otázkách Václava Moravce hosté debatovali o důchodové reformě i reorganizaci policie, řeč přišla i na superhrubou mzdu či stravenky.
12. 1. 2020|

Méně papírování a více práce s mobily a tablety. Nový policejní prezident chce nalákat nováčky

Nový policejní prezident Jan Švejdar chce víc svých lidí v ulicích. Podřízeným by rád zajistil adekvátní platy i technické vybavení. Ve funkci je od začátku prosince a žádné zásadní personální změny zatím neudělal.  Zabývat se Švejdar chce i budoucností Národní centrály proti organizovanému zločinu.
12. 1. 2019|
Reorganizace policie

ČT: Ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu Mazánek končí ve funkci

Šéf Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Michal Mazánek končí k poslednímu červenci ve funkci a odchází do civilu. Česká televize z několika zdrojů zjistila, že se na tom dohodl s vedením policejního prezidia. Mazánek ve funkci působil od vzniku útvaru po policejní reorganizaci v srpnu 2016.
28. 6. 2018Aktualizováno28. 6. 2018, 22:30|

Za výrok o „brutálním úniku informací“ nebude Komárek potrestán. Soud se bývalého detektiva zastal

Bývalý detektiv Jiří Komárek nebude potrestán za to, že nařkl policejního prezidenta Tomáše Tuhého z brutálního úniku informací. Soud zrušil původní odsuzující rozsudek.
30. 4. 2018Aktualizováno30. 4. 2018, 15:25|
Reorganizace policie

Za výrok o „brutálním úniku informací“ uložil soud exdetektivovi Komárkovi podmínku

Bývalému detektivovi Jiřímu Komárkovi uložil Okresní soud pro Prahu-západ za výrok o „brutálním úniku informací“ roční podmínku s odkladem na dva roky. Z úniku nařkl Komárek loni v červnu policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Komárek se hájil tím, že jednal ve veřejném zájmu. Podmíněný trest navrhoval i žalobce Pavel Prygl, Komárkův obhájce naopak žádal zproštění. Proti rozsudku se Komárek na místě odvolal, bude se jím tedy ještě zabývat nadřízený soud.
21. 12. 2017Aktualizováno21. 12. 2017, 20:55|
Reorganizace policie

Rok po policejní reorganizaci. Fungujeme úspěšně, říká šéf nové centrály

Rok od kontroverzní policejní reorganizace začala nově vzniklá Národní centrála proti organizovanému zločinu rozplétat sto padesát nových kauz a celkem řešila víc než 361 případů. Ředitel centrály Michal Mazánek proto hodnotí dosavadní fungování svého útvaru pozitivně, a to i navzdory přetrvávajícím výhradám státních zástupců a hlasům z nitra centrály, že se chystá rozprášení posledních zbytků ÚOOZ.
14. 8. 2017Aktualizováno14. 8. 2017, 18:48|
Reorganizace policie

Rozhodnutí ze sněmovny: Poslanci nebudou vypovídat k únikům ze Šlachtovy zprávy

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) nebude moct vyslechnout členy někdejší sněmovní vyšetřovací komise ke sporné reorganizaci policie. Dolní komora je odmítla zprostit mlčenlivosti. GIBS žádal o výpovědi kvůli únikům údajů ze zprávy někdejšího šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachty, který přestavbu sborů hlasitě kritizoval.
26. 5. 2017Aktualizováno26. 5. 2017, 10:42|
Reorganizace policie

Kauza úniků informací v případu Tuhého. I druhé trestní oznámení sněmovní komise neuspělo

Prověřování obou trestních oznámení sněmovní komise k reorganizaci policie skončilo. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) nezjistila, že by vyšetřovatel Milan Vaculík v souvislosti s podezřením na únik informací spáchal trestný čin. Trestní oznámení na státního zástupce Petra Šeredu pak žalobci odložili už před měsícem.
18. 4. 2017|

Státní zástupce Šereda v kauze úniků nepochybil, NSZ pro něj kárný trest nechce

Státní zástupce Petr Šereda nepochybil v kauze úniku informací o vyšetřování policejního prezidenta, nehrozí mu tudíž kárná žaloba. České televizi to sdělilo Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ), které posuzovalo Šeredovu možnou kárnou odpovědnost.
10. 4. 2017|
Reorganizace policie

ČRo: Komárek přišel o výsluhy. Jde podle něj o pomstu za kritiku policejní reorganizace

Ministerstvo vnitra dočasně odebralo výsluhy bývalému šéfovi ostravské expozitury protimafiánského útvaru (ÚOOZ) Jiřímu Komárkovi. Informaci přinesl Český rozhlas. Důvodem má být jeho obvinění ze zneužití pravomoci ze strany generální inspekce. Komárek patřil k hlavním kritikům reorganizace části policie, kvůli změnám od sboru odešel. Ještě jako policista zveřejnil, že je policejní prezident Tomáš Tuhý podezřelý z brutálního úniku informací.
6. 4. 2017|
Reorganizace policie

Případ Tuhý: Pražští žalobci odložili trestní oznámení na olomouckého kolegu

Vrchní státní zastupitelství (VSZ) v Praze odložilo trestní oznámení poslanců na státního zástupce Petra Šeredu kvůli loňským sporům o reorganizaci policie. Zákonodárci olomouckého žalobce viní z úniku informací o vyšetřování policejního prezidenta; pražští žalobci ale mají zato, že Šereda trestný čin nespáchal.
21. 3. 2017Aktualizováno21. 3. 2017, 12:14|
Reorganizace policie

Inspekce obvinila bývalého detektiva Komárka. Hrozí mu až pět let

Generální inspekce bezpečnostních sborů obvinila bývalého detektiva Jiřího Komárka ze zneužití pravomoci. Informaci přinesl Český rozhlas Radiožurnál, podle kterého jde o Komárkovo prohlášení, že je policejní prezident Tomáš Tuhý podezřelý z brutálního úniku informací. Komárek nyní podle informací tisku působí u Finanční správy, která spadá pod ministerstvo financí. Od března by měl koordinovat práci Daňové Kobry.
28. 2. 2017Aktualizováno28. 2. 2017, 16:04|
Reorganizace policie

Přijel jako šéf ÚOOZ, týmž autem odjel jako civil. Za to nyní Šlachtu šetří GIBS

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) se vedle dalšího vyšetřování záležitostí, které souvisí s reorganizací policie, zaměřila i na bývalého šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu. Zkoumá, zda odjezdem z policejního prezidia po svém propuštění nezneužil služební vůz. Je to čistá účelovost, hodnotí to sám Šlachta.
7. 2. 2017|

Koaliční spor prosákl i do schvalování zákonů

Spory v koalici dopadly i na schvalování zákonů ve sněmovně. Kvůli nevoli hnutí ANO stáhnul ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ze závěrečného schvalování návrh na zavedení elektronických občanských průkazů. Chovanec za tím vidí odezvu debaty o závěrech sněmovní komise, která se zabývala reformou policie. Naproti tomu ministr spravedlnosti Robert Pelikán úplně stáhnul svůj návrh změn v systému státních zastupitelství.
3. 2. 2017Aktualizováno3. 2. 2017, 22:50|

Pelikán ruší reformu státních zastupitelství. Šla by podle něj proti přání sněmovny

Reforma státních zastupitelství neproběhne. Oznámil to ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) poté, co poslanci podpořili návrhy vyšetřovací komise k policejní reorganizaci. Mimo jiné sněmovna žádá, aby vláda vzala žalobcům některé pravomoci. To je však v rozporu s tím, co Pelikán připravoval.
3. 2. 2017|
Reorganizace policie

Je to šaškárna, komentoval Babiš zprávu k reorganizaci policie. Má se za to omluvit

Závěrečná zpráva poslanecké vyšetřovací komise k reorganizaci policie oživila spory na politické scéně. Kritici v čele s Andrejem Babišem (ANO) se k závěrům komise staví skepticky. Podle Babiše jsou výsledky výsměchem. Ostatní strany však závěrečnou zprávu ocenily. Podle představitelů ODS je alarmující zejména postup olomouckého státního zastupitelství, zatímco ČSSD zdůrazňuje hlavně roli Babiše jako kritika změn v policii.
2. 2. 2017Aktualizováno2. 2. 2017, 23:30|
Reorganizace policie

Šlachta: Cílem reformy policie bylo zničit ÚOOZ, které šlapalo zločincům na paty

Závěry poslanecké komise k reorganizaci policie jsou naprosto nedostatečné a mají vést hlavně k vyřizování účtů. V pořadu 90' ČT24 to řekl bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta. Podle něj bylo hlavním cílem reformy zničit jeho útvar, který šel po závažných případech.
2. 2. 2017|
Reorganizace policie

Své podřízené nevyměním, uvedl šéf státních zástupců. Reagoval na tlak vyšetřovací komise i sněmovny

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nechystá výměnu podřízených kvůli zprávě sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policie. Ta kritizovala kroky státních zástupců při prověřování změn v policii. Sněmovna na základě zprávy komise vyzvala vládu, aby zvážila v souvislosti s činností Vrchního státního zastupitelství v Olomouci (VSZ) i personální změny. Zeman nesouhlasí ani s legislativními změnami, které navrhla sněmovna.
2. 2. 2017Aktualizováno2. 2. 2017, 20:59|
Reorganizace policie

Cílem reorganizace policie nebylo odstranit Šlachtu, tvrdí vyšetřovací komise

Předseda komise k reorganizaci policie Pavel Blažek (ODS) ve sněmovně přečetl závěrečnou zprávu z vyšetřování. Komisi se podle něj nepodařilo prokázat, že by cílem reorganizace bylo odstranění tehdejšího šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachty. Toho naopak komise zkritizovala. Podporoval podle ní spekulace a vycházel z nepřesných informací. Kritika se snesla i na olomoucké vrchní státní zastupitelství, které podle komise zasahovalo do politického života. Vládě proto doporučila, aby zvážila personální změny na vedoucích místech žalobců. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman však výměnu podřízených kvůli zprávě nechystá. Šlachta byl hostem pořadu Devadesátka.
2. 2. 2017Aktualizováno2. 2. 2017, 20:06|
Reorganizace policie

Trestní oznámení kvůli reorganizaci policie míří na vyšetřovatele GIBS a žalobce Šeredu

Dvě trestní oznámení, která v úterý podala sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policie, míří podle informací České televize na vyšetřovatele GIBS Milana Vaculíka a na ředitele odboru závažné hospodářské kriminality na Vrchním státním zastupitelství v Olomouci Petra Šeredu. Předseda komise Pavel Blažek (ODS) nechtěl informaci komentovat. Nejprve se podle něj má seznámit se závěry komise sněmovna, až potom veřejnost.
31. 1. 2017Aktualizováno31. 1. 2017, 17:39|
Reorganizace policie

Kvůli reorganizaci policie padnou dvě trestní oznámení, rozhodli poslanci

Sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policie podá dvě trestní oznámení. Sněmovně také navrhne usnesení, která se budou týkat změn právních předpisů a činnosti olomouckých žalobců. Po posledním jednání komise to oznámil její předseda Pavel Blažek (ODS). Podrobnosti k trestním oznámením odmítl sdělit. Podle informací České televize by ale v jednom případě mělo jít o člověka, který před komisí vypovídal jako svědek.
30. 1. 2017Aktualizováno30. 1. 2017, 20:09|
Reorganizace policie

Vyšetřovací komise k reorganizaci policie schválila závěrečnou zprávu

Členové vyšetřovací komise k policejní reorganizaci mají za sebou předposlední 15. jednání, na kterém schválili text závěrečné zprávy. Naposledy se sejdou koncem ledna, kdy chtějí probrat doprovodná usnesení: může jít například o změny některých předpisů nebo podněty k došetření některých věcí. Závěrečná zpráva má podle poslanců deset až 12 stran. Zveřejněna bude na webových stránkách sněmovny ve stejný den, kdy zazní před poslanci na plénu.
19. 1. 2017|