Pelikán ruší reformu státních zastupitelství. Šla by podle něj proti přání sněmovny

Reforma státních zastupitelství končí (zdroj: ČT24)

Reforma státních zastupitelství neproběhne. Oznámil to ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) poté, co poslanci podpořili návrhy vyšetřovací komise k policejní reorganizaci. Mimo jiné sněmovna žádá, aby vláda vzala žalobcům některé pravomoci. To je však v rozporu s tím, co Pelikán připravoval.

Dva roky diskutovalo ministerstvo spravedlnosti s odbornou veřejností a samotnými státními zástupci, jak má změnit jejich fungování. Nakonec našli shodu, ale nyní oznámil ministr spravedlnosti, že reforma, jejímž symbolem měl být vznik specializovaného protikorupčního státního zastupitelství, jde k ledu.

Ministr Robert Pelikán to oznámil v Událostech, komentářích poté, co Poslanecká sněmovna schválila usnesení, podle kterého má vláda připravit změnu trestního řádu, jež omezí pravomoci žalobců. Mimo jiné by měli přijít o možnost vyšetřovat trestné činy místo policistů. Podle Pelikána to jde zcela proti duchu jím připravené reformy. „To je zřejmé. Teď bych se velmi obával, co by se s tím zákonem stalo,“ řekl.

Podle vyšetřovací komise, která usnesení sněmovně navrhla, žalobci v přípravném řízení aktivně provádějí úkony místo toho, aby se soustředili na dozorování nad jeho zákonitostí. Kromě možnosti aktivně zasahovat do trestního řízení by měli státní zástupci přijít i o právo vybrat si policistu, který vyšetřování povede.

Pelikán, Blažek, Stupčuk o závěrech komise (zdroj: ČT24)

Že by požadavek sněmovny měl zničit léta připravovanou reformu odmítl poslanec ČSSD Štěpán Stupčuk. „Musím odmítnout nařčení z útoku na postavení státního zastupitelství. Na druhou stranu je potřeba uvědomit si, že státní zastupitelství z Ústavy není nezávislým orgánem. Je to součást moci výkonné,“ upozornil.

Reforma státních zastupitelství měla zrušit dosavadní čtyřstupňový systém státních zastupitelství s tím, že by zanikla vrchní státní zastupitelství ve stávající podobě a nahradilo by je speciální státní zastupitelství zaměřené na velké korupční případy. To by stálo mimo hierarchii ostatních žalobců, ačkoli Nejvyšší státní zastupitelství nad ním mělo mít kontrolní pravomoc.

Léta příprav

Reforma státních zastupitelství ovšem není výhradně tématem Roberta Pelikána a Sobotkovy vlády jako takové. Již Nečasův kabinet dostal a schválil návrh zákona, který vznikal ve spolupráci se žalobci a obsahoval i speciální protikorupční útvar. Ten však původně měl vzniknout při Nejvyšším státním zastupitelství a nenarušit dosavadní hierarchickou strukturu státních zastupitelství.

Rusnokova vláda – složená převážně ze zástupců neparlamentní SPOZ a původně opoziční ČSSD, jež verzi z Nečasovy éry kritizovala – však zákon stáhla.

Novou verzi představilo ministerstvo spravedlnosti v létě 2014, nelíbila se však samotným státním zástupcům. Ti upozorňovali na některé prvky, o kterých se obávali, že je připraví o nezávislost a dají příliš velký vliv ministrovi vnitra.

Tehdejší ministryně Helena Válková (ANO) spolu s náměstkem a jejím pozdějším nástupcem Pelikánem poté některým požadavkům státních zástupců ustoupili. Především šlo o systém protikorupčních státních zastupitelství, který původně měl být dvoustupňový. Konečný návrh také omezil vliv ministerstva na speciální státní zastupitelství.