ČRo: Komárek přišel o výsluhy. Jde podle něj o pomstu za kritiku policejní reorganizace

Ministerstvo vnitra dočasně odebralo výsluhy bývalému šéfovi ostravské expozitury protimafiánského útvaru (ÚOOZ) Jiřímu Komárkovi. Informaci přinesl Český rozhlas. Důvodem má být jeho obvinění ze zneužití pravomoci ze strany generální inspekce. Komárek patřil k hlavním kritikům reorganizace části policie, kvůli změnám od sboru odešel. Ještě jako policista zveřejnil, že je policejní prezident Tomáš Tuhý podezřelý z brutálního úniku informací.

Mluvčí ministerstva vnitra Jiří Korbel informaci Českému rozhlasu nechtěl komentovat. Uvedl pouze, že obecně platí, pokud je někdo obviněn z trestného činu z doby, kdy byl příslušníkem bezpečnostního sboru, že je mu v souladu se zákonem pozastaveno vyplácení výsluhového příspěvku.

Podle Komárka i jeho dřívějšího nadřízeného Roberta Šlachty jde o pomstu za kritiku reorganizace policie. Komárek za tím vidí snahu znemožnit lidem, kteří se postavili proti reorganizaci, další pracovní uplatnění a dostat je do finanční tísně.

Komárek nyní pracuje na generálním finančním ředitelství, podle Českého rozhlasu ale zřejmě bude brzy postaven mimo službu, až na úřad oficiálně přijde dokument, že je trestně stíhán.

Jakmile se podle Komárka objevila v médiích informace o tom, že by měl na finanční ředitelství nastoupit, snažili se mu příslušníci GIBS co nejrychleji předat obvinění. 

„Já jsem přesvědčen o tom, že ti příslušníci prostě dostali pokyn mi sdělení obvinění co nejdříve doručit a zajistit tak to, že jako stíhaný nebudu moci nastoupit do státních služeb. Osobně jsem přesvědčen, že tyhle nestandardní a i podle mne nelegální aktivity GIBS po ní někdo požaduje,“ uvedl Komárek pro ČRo.

Podle státního zástupce Pavla Prygla se měl Komárek zneužití pravomoci dopustit porušením povinnosti mlčenlivosti a povinnosti nestranného jednání tak, jak mu ukládal zákon o policii a zákon o služebním poměru. Hrozí mu za to až pět let vězení nebo zákaz činnosti.

obrázek
Zdroj: ČT24

Komárek loni v červnu v rozhovoru s reportérem ČT Jiřím Hynkem uvedl, že cílem reorganizace není modernizace sborů, ale snaha ÚOOZ „rozprášit“ a „odstavit“ jeho ředitele, plukovníka Roberta Šlachtu. Reorganizace policie se podle něj rozjela na pokyn ministra vnitra Milana Chovance.

Zároveň tehdy prohlásil: „Mám povědomí o tom, že pan policejní prezident je osobou podezřelou z brutálního úniku informací v rámci objasňování hospodářské trestné činnosti ve stamilionových částkách.“

Únik informací podle Komárka souvisel s kauzou Vidkun. ÚOOZ v roce 2015 provedla na Olomoucku razii, která cílila na klientelistickou síť policistů, politiků a podnikatelů a ve které šlo právě o úniky policejních informací.

Policejní prezident Tuhý kvůli výroku podal na Komárka trestní oznámení pro podezření na zneužití pravomoci a pro pomluvu. Uvedl tehdy, že se nařčení nezakládá na pravdě a poškozuje důvěru celého policejního sboru: „Zveřejněné ‚podezření‘ beru jako nebývalý účelový nátlak a pokus o dehonestaci mé osoby.“