Komárek ztratil k vyšetřovací komisi důvěru. Další informace už jí neposkytne

Sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policie dokončila výslech bývalého šéfa ostravské expozitury ÚOOZ Jiřího Komárka. Podle předsedy komise Pavla Blažka (ODS) nebyla jeho poslední výpověď ničím překvapivá. Komárek to v rozhovoru pro Českou televizi odůvodnil tím, že komise ztratila jeho důvěru a nebude už jí poskytovat žádné další informace.

Komárek před komisí mluvil už potřetí a celkově asi dvanáct hodin. Svoji poslední výpověď ale významně zkrátil. Důvody nechtěl nejprve uvádět. Podle Blažka výslovně neřekl, že by to bylo kvůli tomu, že nemá v komisi důvěru. Po ukončení slyšení nepřišel ani před novináře. „Sdělil mi, že by média chtěl případně informovat sám,“ vysvětlil Blažek důvody, proč byl na tiskové konferenci jen on.

Komárek později poskytl ČT rozhovor, kde uvedl, že poslanci nenakládají s důkazy tak, jak by měli. Komise podle něj nic nevyšetří: „Když jsem zjistil, jakým způsobem vyhodnocují informace a důkazy, které jsem ve svých předchozích výpovědích označil, tak s přihlédnutím k tomu, jak se v minulosti vyjadřovali někteří poslanci v médiích, zvlášť předseda komise Pavel Blažek, jsem absolutně pozbyl jakoukoliv důvěru v tuto komisi a odmítl jsem poskytovat další informace, protože si myslím, že je to ztráta času.“ 

Předseda komise dává dopředu nějaké soudy a vyjádření a přirovnává naši práci z minula k 50. letům, že manipulujeme s důkazy a podobně, což není pravda.
Jiří Komárek
bývalý šéf ostravské expozitury ÚOOZ

Komárek patří mezi kritiky policejní reformy. Při posledním slyšení před poslanci prohlásil, že začala na pokyn ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Cílem podle něj bylo paralyzovat činnost ÚOOZ a odstranit jeho ředitele Roberta Šlachtu. Podle usnesení komise ale nepředložil přímé důkazy, které by jeho vyjádření potvrdily.  

Při prvním slyšení v polovině srpna hovořil hlavně o takzvané Šlachtově zprávě, která se zaměřuje na sloučení útvarů. Z různých dokumentů ji dával dohromady právě on. Bývalý detektiv v minulosti nařkl policejního prezidenta Tomáše Tuhého z „brutálního“ úniku informací z vyšetřování. Vzájemně na sebe potom podali trestní oznámení. 

Komise má čas na závěry do konce ledna

V pondělí se ke sloučení policejních útvarů vyjádřil mimo jiné bývalý šéf pobočky GIBS Tomáš Uličný. Poslancům řekl, že ho policie kvůli korupční kauze Vidkun nezákonně vyslýchala 45 hodin v kuse. Olomoučtí žalobci se ale proti tomu ohradili. Protokoly podle nich dokazují, že si na postup policistů nestěžoval a vypovídat chtěl.

Reorganizace policejních útvarů vyvolala roztržku mezi koaličními ČSSD a ANO, kritizovali ji i někteří žalobci. Komise se zabývá různými podezřeními souvisejícími s postupem policejního prezidia, policistů z protimafiánského útvaru i státních zástupců z olomouckého vrchního státního zastupitelství.

Komise má zatím naplánována tři další jednání. 10. listopadu by měl před poslanci znovu promluvit Šlachta a poprvé vyšetřovatel Generální inspekce bezpečnostních sborů Milan Vaculík. O pět dní později chtějí poslanci vyslechnout žalobce Jarmilu Ošlejškovou a Petra Šeredu z olomouckého vrchního státního zastupitelství. 8. prosince na závěr znovu přijdou policejní prezident, jeho bývalý náměstek Zdeněk Laube a šéf olomouckých žalobců Ivo Ištvan.

Komise ještě bude rozhodovat, zda si pozve premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), jehož výslech v úterý navrhl poslanec Bohuslav Chalupa (ANO). Podle Blažka komise o jeho návrhu bude hlasovat příští týden. V minulosti výslech předsedy vlády hlasováním neprošel.