Inspekce obvinila bývalého detektiva Komárka. Hrozí mu až pět let

GIBS obvinila bývalého detektiva Komárka ze zneužití pravomoci (zdroj: ČT24)

Generální inspekce bezpečnostních sborů obvinila bývalého detektiva Jiřího Komárka ze zneužití pravomoci. Informaci přinesl Český rozhlas Radiožurnál, podle kterého jde o Komárkovo prohlášení, že je policejní prezident Tomáš Tuhý podezřelý z brutálního úniku informací. Komárek nyní podle informací tisku působí u Finanční správy, která spadá pod ministerstvo financí. Od března by měl koordinovat práci Daňové Kobry.

Podle státního zástupce Pavla Prygla se měl Komárek činu dopustit porušením povinnosti mlčenlivosti a povinnosti nestranného jednání tak, jak mu ukládá zákon o policii a zákon o služebním poměru. Hrozí mu za to až pět let vězení nebo zákaz činnosti.

Bývalý vedoucí ostravské expozitury ÚOOZ byl jedním z hlavních kritiků policejní reorganizace a kvůli změnám od sboru odešel. V rozhovoru s reportérem ČT Jiřím Hynkem loni v červnu uvedl, že cílem reorganizace není modernizace sborů, ale snaha ÚOOZ „rozprášit“ a „odstavit“ jeho ředitele, plukovníka Roberta Šlachtu.

Zároveň tehdy prohlásil: „Mám povědomí o tom, že pan policejní prezident je osobou podezřelou z brutálního úniku informací v rámci objasňování hospodářské trestné činnosti ve stamilionových částkách.“ 

Únik informací podle Komárka souvisel s kauzou Vidkun. ÚOOZ v roce 2015 provedla na Olomoucku razii, která cílila na klientelistickou síť policistů, politiků a podnikatelů a ve které šlo právě o úniky policejních informací.

Tuhý kvůli výroku podal na Komárka trestní oznámení pro podezření na zneužití pravomoci a pro pomluvu. Uvedl tehdy, že se nařčení nezakládá na pravdě a poškozuje důvěru celého policejního sboru: „Zveřejněné ‚podezření‘ beru jako nebývalý účelový nátlak a pokus o dehonestaci mé osoby.“ 

Že by se Komárek dopustil pomluvy, se ale nakonec neprokázalo. Například kontrola Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana ukázala, že vyšetřování takzvaného úniku bylo zcela v pořádku.

obrázek
Zdroj: ČT24

Blažek: Komárek byl jen pěšák v cynické hře olomouckých žalobců

Sněmovní vyšetřovací komise, která kvůli reorganizaci vznikla, nicméně v únoru v závěrečné zprávě Komárka za jeho výroky kritizovala. Podle poslanců vystupoval neprofesionálně, podporoval spekulace a vycházel z nepřesně vyhodnocených informací.

Předseda komise Pavel Blažek (ODS) v reakci na obvinění Komárka uvedl, že se závěry komise potvrdily. „Orgány činné v trestním řízení tímto zcela naplnily závěry vyšetřovací komise. Ta označila postup Komárka za neprofesionální a trestněprávní důsledky se do určité míry daly čekat,“ řekl Blažek. Z obvinění Komárka se ale neraduje.

Pan Komárek tím, jak se nebál vystoupit veřejně, tak někteří zůstali dál ve svých teplých kancelářích. To jsou ti, kteří to všechno vymysleli. A sedí v nich dál a pan Komárek to má teď všechno odnést. S tím tedy nesouhlasím.
Pavel Blažek

„Uvědomuju si jeho roli v celé kauze. V podstatě byl pouhým pěšákem v cynické hře olomouckých státních zástupců, čehož potom mistrně využilo hnutí ANO,“ řekl Blažek. Orgány činné v trestním řízení se podle něj nemohou spokojit se stíháním „pěšáků“, ale musí se snažit potrestat „generály“.

Sněmovní komise kritizovala olomoucké žalobce za to, že v souvislosti s policejní reformou podle ní vypustili některé neověřené a nepravdivé informace. Tím podle poslanců aktivně vstoupili do politického života. Komise také míní, že porušovali zákon. Vyzvala proto vládu, aby se zabývala situací na olomouckém vrchním státním zastupitelství.