Šlachta: Cílem reformy policie bylo zničit ÚOOZ, které šlapalo zločincům na paty

Šlachta versus Blažek: Mělo vyšetřování reorganizace policie smysl? (zdroj: ČT24)

Závěry poslanecké komise k reorganizaci policie jsou naprosto nedostatečné a mají vést hlavně k vyřizování účtů. V pořadu 90' ČT24 to řekl bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta. Podle něj bylo hlavním cílem reformy zničit jeho útvar, který šel po závažných případech.

„Ve mně a v mém okolí to (zpráva vyšetřovací komise) vyvolává ještě víc otázek, než přinesla odpovědí. Když čtu tisíce listů, co musela komise prostudovat a kolik musela vyslechnout svědků, ale ta zpráva je asi o šesti stránkách, které se jen k reorganizaci vrací, tak si spíš myslím, že měla vést k vyřizování účtů,“ řekl Šlachta. Pocit, že šlo i o odstranění jeho osobně, u něj prý po přečtení zprávy ještě zesílil.

Většina usnesení poslanecké komise se podle něj týká činnosti státního zastupitelství a ÚOOZ právě v těch případech, které jsou nejcitlivější. Například kauzy Vidkun, ve které jde o podezřelé vazby mezi podnikateli, policisty a politiky. Nebo kauzy Beretta týkající se vynášení informací z policejního vyšetřování za úplatky. V té figurují pražská žalobkyně Dagmar Máchová, policista Radek Holub, bývalý celník Pavel Šíma či policista Igor Gáborík.

„My jsme říkali, že celá reorganizace byla spuštěna po kauze Beretta, což bylo 12. 5. Tady sice komise říká, že nic nebylo projednané, bylo to rychlé, nebylo to vykomunikované. Ale když to teda bylo spuštěno narychlo, tak to můžou být dvě věci – buď se chtěl odstranit systém práce ÚOOZ, nebo je to diletantství policejního prezidia a funkcionářů. Nevím, co je pro občany horší zpráva,“ poznamenal Šlachta.

Na otázky a nejasnosti měla odpovědět právě sněmovní vyšetřovací komise, to se ale podle bývalého šéfa protimafiánského útvaru nestalo. Zpráva se reorganizací policejních útvarů zabývá jen okrajově, i když kvůli ní komise vznikla. Podle Šlachty jsou v závěrech polopravdy, protože poslanci uvěřili „druhé straně“, kam zařadil i vedení policie, které reformu spustilo.

„Kauzy, které ÚOOZ zpracovával, ať to bylo v podnikatelském sektoru napojeném na politiky… to bylo tolik osob, kterým ÚOOZ šlápl na paty. Z ÚOOZ neunikaly informace, ÚOOZ nikomu nehlásil, co dělá nebo nezpracovává. Myslím, že po těch kauzách už to bylo tak, že se s ÚOOZ něco udělat muselo. Vedlo to k tomu (reorganizaci) a výsledek je přesně znatelný,“ míní Robert Šlachta.

Sněmovna ve čtvrtek po více než šestihodinové debatě o závěrečné zprávě vyšetřovací komise k reorganizaci policie schválila usnesení, podle něhož by se vláda měla zabývat situací na olomouckém vrchním státním zastupitelství. Zvážit by měla i personální změny na vedoucích postech.

Podle poslanců olomoučtí žalobci v souvislosti s policejní reformou vypustili některé neověřené a nepravdivé informace. Tím podle poslanců aktivně vstoupili do politického života a porušovali zákon. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman však v ČT oznámil, že výměnu podřízených kvůli zprávě komise nechystá.