Cílem reorganizace policie nebylo odstranit Šlachtu, tvrdí vyšetřovací komise

Události: Spory kolem zprávy o reorganizaci policie (zdroj: ČT24)

Předseda komise k reorganizaci policie Pavel Blažek (ODS) ve sněmovně přečetl závěrečnou zprávu z vyšetřování. Komisi se podle něj nepodařilo prokázat, že by cílem reorganizace bylo odstranění tehdejšího šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachty. Toho naopak komise zkritizovala. Podporoval podle ní spekulace a vycházel z nepřesných informací. Kritika se snesla i na olomoucké vrchní státní zastupitelství, které podle komise zasahovalo do politického života. Vládě proto doporučila, aby zvážila personální změny na vedoucích místech žalobců. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman však výměnu podřízených kvůli zprávě nechystá. Šlachta byl hostem pořadu Devadesátka.

Reorganizace policejních útvarů loni vyvolala roztržku mezi koaličními ČSSD a ANO. Kritizovali ji však i někteří žalobci. V červenci proto vznikla vyšetřovací komise, která měla veškerá podezření prověřit. Podle Blažka se komise zabývala odposlechy ze dvou kauz, z nichž vycházeli olomoučtí žalobci a které měly zpochybnit cíl změn uvnitř policie.

Zeman uvedl v České televizi, že neustále monitoruje činnost podřízených vedoucích státních zástupců, ale zatím se neobjevily důvody pro odvolání žádného z nich. 

O závěrech komise a také jejích návrzích na usnesení potom diskutovali poslanci celý den. Večer v sérii hlasování o jednotlivých usneseních vzali zprávu na vědomí. Odhlasovali i další usnesení, mimo jiné doporučili vládě, aby se podrobně zabývala činností olomouckého vrchního státního zastupitelství. Vláda by také měla připravit změnu trestního řádu, kterým by změnila oprávnění státních zástupců provádět úkony trestního řízení místo policejního orgánu. Drtivá většina poslanců hlasovala pro jednotlivá usnesení, jednotně proti byli pouze poslanci za ANO.

Blažek poslancům představil závěry vyšetřovací komise k reformě policie (zdroj: ČT24)
  • Státní zástupci by neměli mít právo vyšetřovat trestné činy místo policistů, a to ani v dílčích úkonech. Poslanci je také chtějí připravit o možnost vybrat si policistu, jenž bude případ vyšetřovat. Vláda by proto měla připravit návrh změny trestního řádu.
  • Vláda má zvážit případná opatření v souvislosti s činností olomouckého vrchního státního zastupitelství. Měla by posoudit, zda postačuje kárná žaloba, kterou podal nejvyšší státní zástupce, nebo jsou potřeba další změny.
  • Andrej Babiš by se měl omluvit za své výroky, kterými označil poslaneckou vyšetřovací komisi za šaškárnu a její zprávu za výsměch.
  • Poslanci schválili také usnesení, kterým vzali závěrečnou zprávu vyšetřovací komise na vědomí.
Komise k reorganizaci policie
Zdroj: ČT24

Blažek: Záměr odstranit Šlachtu komise neprokázala

„Ze shromážděných materiálů nebylo prokázáno, že organizační změna policie byla provedena s cílem odstranit Roberta Šlachtu, omezit činnost útvarů nebo zabránit prověřování konkrétních trestních věcí včetně v médiích zmiňovaného případu Beretta,“ řekl poslancům předseda komise Pavel Blažek (ODS).

Takový závěr však zaujal jednoho z největších kritiků reorganizace, ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO). Tvrdí, že to nezpochybňuje jeho tvrzení o politickém pozadí změn v policii. „Já jsem četl zprávu, ve které se některé věci neprokázaly. Mezi neprokázáním a vyvrácením je zatraceně velký rozdíl,“ uvedl Pelikán při debatě ve sněmovně. 

Vedle politiků byli hlavními kritiky reformy Robert Šlachta a bývalý detektiv ÚOOZ Jiří Komárek. Komise je oba zkritizovala. Podle poslanců vystupovali neprofesionálně, podporovali spekulace a vycházeli z nepřesně vyhodnocených informací. Komise je přesvědčena, že v kritice policejního vedení vycházeli Šlachta s Komárkem ze špatného vyhodnocění odposlechů. Jejich názory a závěry navíc následně převzalo a podporovalo i Vrchní státní zastupitelství v Olomouci a vycházelo z nich i Nejvyšší státní zastupitelství a obecně také ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). 

Reorganizaci kritizovali i státní zástupci. Vadilo jim mimo jiné i to, že ji s nimi vedení policie nekonzultovalo. Podle komise nikde není zakotvena povinnost o tom státní zástupce informovat. Vedení policie v čele s policejním prezidentem Tomášem Tuhým a jeho bývalým náměstkem Zdeňkem Laubem nicméně podle komise přípravu reformy značně podcenilo.

„Předběžné věcné konzultace k reorganizaci minimálně na úrovni vedení dotčených útvarů a státního zastupitelství by byly vhodné a žádoucí,“ uvádí závěrečná zpráva. Podle poslanců šlo o nedostatečné manažerské řízení ze strany Laubeho. Rychlost reformy a minimální konzultace pak umožnily spekulace a pochybnosti, které se začaly objevovat. 

Zpráva vyšetřovací komise k reorganizaci vyvolala nové napětí ve vládní koalici (zdroj: ČT24)

Ištvanovi i Šlachtovi se zdá zpráva nedostatečná

Robert Šlachta je se závěry komise nespokojen. Tvrdí, že jsou v závěrečné zprávě polopravdy a reformou se příliš nezabývá. Závěry považuje Šlachta za naprosto nedostatečné. „Mělo se mluvit o reorganizaci a o té je tam minimum, že byla rychlá, ukvapená,“ podotkl.

Někdejší šéf ÚOOZ míní, že protože poslanci uvěřili „druhé straně“, kam zařadil vedení policie, které reformu spustilo. „Jsem z toho smutný, ty závěry jsou naprosto zdrcující a přijde mi to, jako by si někdo chtěl vyřídit účty s olomouckým vrchním státním zastupitelstvím,“ řekl Šlachta, který je v současnosti náměstkem ředitele Celní správy.

Nespokojen je s konečným vyzněním i olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan. Českému rozhlasu řekl, že ve zprávě komise chybí informace o výpovědích svědků a důkazech. Tu považuje Ištvan za zásadní.

obrázek
Zdroj: ČT24

Tuhý: Komise očistila jméno policie

Podle Tomáše Tuhého naopak i přes výtky, které k reorganizaci měla, komise očistila jméno policie. Závěry vyšetřování potvrdily, že změna nebyla motivovaná ani politickými ani osobnostními pohnutkami. „Politickou kauzu z ní udělala až kombinace nezdravých osobních ambicí skupiny konkrétních osob a snaha části politiků a s nimi spojených médií skandalizovat vedení policejního sboru,“ uvedl v prohlášení. Zdůrazil také, že reforma nevedla k masivním odchodům ani nezastavila kauzy.

Komise zasedla naposledy v pondělí. Výsledkem je podání dvou trestních oznámení a návrh tří usnesení, která se budou týkat změn právních předpisů a činnosti olomouckých žalobců. Závěrečnou zprávu zveřejnila komise na webových stránkách sněmovny.

obrázek
Zdroj: ČT24

První trestní oznámení míří na Petra Šeredu z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Podle závěrů komise poskytl loni mezi 10. a 20. červnem bývalému detektivovi ÚOOZ Komárkovi přepis usnesení Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) o odložení vyšetřování kolem policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Komárek poté Tuhého v médiích nařkl z „brutálního úniku informací“ při vyšetřování zmanipulovaných IT zakázek. 

Přepis usnesení následně zveřejnil Národní fond proti korupci. Podle Blažka mohl předání materiálu zprostředkovat pouze Komárek nebo někdo z VSZ v Olomouci: „Věc v současnosti prověřují orgány činné v trestním řízení.“ 

Komise: Žalobci v Olomouci selhali

Do případu spadala i údajná varovná SMS zpráva, která měla odejít z okolí šéfa policie, aby upozornila podezřelé na chystanou razii. Podle členů komise ale z vyšetřování vyplynulo, že zprávy o úniku informací nebyly pravdivé a že nikdo z okolí Tuhého neposlal podnikateli Davidu Tesaříkovi ani varovnou SMS.

„Některé skutečnosti uváděné v usnesení GIBS o odložení věci byly chybné,“ uvádí závěrečná zpráva. Vyšetřovatel GIBS Milan Vaculík podle komise chybně vyhodnotil údaje o směru komunikace. „Sám to také před komisí uznal. Nelze prokázat, že by jednal úmyslně. Nelze však vyloučit, že jednal z nedbalosti, a proto komise rozhodla podat trestní oznámení,“ řekl Blažek. Zároveň ale uvedl, že Tesařík se skutečně snažil nějaké informace po telefonu získat, což nyní prověřují orgány činné v trestním řízení.

Podle komise v kauze SMS zprávy selhalo i Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, protože chybu také přehlédlo: „Navíc minimálně neopatrným způsobem umožnilo, aby se chybné usnesení a jeho další interpretace staly součástí veřejného prostoru.“

Medializací prověřování okolností reformy se pak podle komise olomoucké zastupitelství „aktivisticky pustilo do politického života“. Poslanci kritizovali i postup náměstka olomouckého vrchního státního zástupce Pavla Komára, který v rozporu se zásadami trestního řízení zveřejnil záměr vyslechnout v souvislosti s reformou Tuhého a Laubeho. Vláda by proto podle komise mohla zvážit personální změny na vedoucích místech zastupitelství.

obrázek
Zdroj: ČT24

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan nechtěl výsledky zprávy komentovat. „V tuto chvíli zprávu vyšetřovací komise studujeme a analyzujeme. Až proces dokončíme, budeme se moci teprve poté vyjádřit,“ řekl s tím, že pro to bude určitě ještě prostor.

Pelikán změny v zastupitelství odmítl

Pelikán zvážení změn ve vedení státního zastupitelství odmítl. „Státní zastupitelství musí zůstat nezávislé a vedoucí státní zástupci se nebudou odvolávat na základě usnesení Poslanecké sněmovny,“ prohlásil. Poukázal i na to, že komise uvedla, že se některé záležitosti neprokázaly, což ale neznamená, že by byly vyvráceny. Není podle něj také stále jasné, proč se reorganizace policie uskutečnila tak rychle.

K hlavním kritikům reformy policie patřil předseda ANO Andrej Babiš. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ho vyzval, aby se za výroky ohledně reorganizace omluvil. Babiš ale dál trvá na tom, že cílem reformy bylo rozprášit Šlachtův útvar. Celou komisi zpochybnil. Bylo podle něj jasné, jak šetření dopadne, výsledek označil za výsměch

Ostatní strany závěrečnou zprávu naopak ocenily. Podle představitelů ODS je alarmující zejména postup olomouckých žalobců.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek ve čtvrtek ve sněmovně také oznámil, že pravicová opozice chce vyvolat mimořádnou schůzi kvůli pochybám o majetku ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Šéf klubu občanských demokratů Zbyněk Stanjura řekl, že je pravděpodobné, že ODS tuto iniciativu podpoří.

Události: Otázky na ministra Babiše (zdroj: ČT24)