Tuhý podal trestní oznámení na muže z ÚOOZ – kvůli slovům o úniku informací

Policejní prezident Tomáš Tuhý podal na Generální inspekci bezpečnostních sborů trestní oznámení kvůli prohlášení šéfa ostravské expozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jiřího Komárka. Ten pro ČT uvedl, že je Tuhý podezřelý z úniku informací při objasňování stamilionové hospodářské kriminality.

„Nařčení se nezakládá na pravdě, poškozuje důvěru celého policejního sboru, poškozuje mě jako policejního prezidenta a v neposlední řadě to zasahuje i do mého soukromého života,“ uvedl Tuhý v prohlášení pro média k důvodům, proč trestní oznámení podal. Kriminalistu viní z pomluvy a dalších trestných činů. 

Už v pondělí se pak nechal policejní prezident slyšet, že jde o účelový nátlak, který se snaží „zvrátit manažerské rozhodnutí“ o sloučení ÚOOZ a protikorupční policie pod střechou nové protimafiánské centrály.

Nařčení vedoucího ostravské expozitury ÚOOZ jednoznačně odmítám. Zveřejněné ‚podezření‘ beru jako nebývalý účelový nátlak a pokus o dehonestaci mé osoby.
Tomáš Tuhý
policejní prezident

Šéf ostravského ÚOOZ mluvil o „brutálním úniku“

Odcházející vedoucí ostravské expozitury ÚOOZ Jiří Komárek v rozhovoru s reportérem ČT Jiřím Hynkem uvedl, že cílem policejní reorganizace není modernizace sborů, ale snaha ÚOOZ „rozprášit“ a „odstavit“ jeho ředitele, plukovníka Roberta Šlachtu. Obeznámit o tom chce i poslance bezpečnostního výboru. O jeho svolání žádá právě Šlachta.

Komárek zároveň prohlásil: „Mám povědomí o tom, že pan policejní prezident je osobou podezřelou z brutálního úniku informací v rámci objasňování hospodářské trestné činnosti ve stamilionových částkách.“

Prověřování Tuhého údajné role dává Komárek (bez bližších informací) do souvislosti s kauzou Vidkun, loňskou razií ÚOOZ na Olomoucku, která cílila na klientelistickou síť policistů, politiků a podnikatelů a ve které šlo právě o úniky policejních informací. 

Nejasná úloha žalobců

V nejasné vazbě mezi policejním prezidentem a Vidkunem figurují i olomoučtí žalobci. Ti před týdnem v souvislosti s reorganizací vyslechli dvě osoby. Jejich jména nesdělili, ale předtím uvedli, že by jim situaci měli vysvětlit Tuhý a jeho náměstek Zdeněk Laube.

Prověřují, zda za reorganizací není tři roky starý plán na odstranění Šlachty – a podle státního zástupce Petra Šeredy výslechy souvisí i s podezřením na propojení policistů se zločinci, o kterém chce sněmovní výbor informovat Šlachta.

„Pan Komárek ve vyjádření mluvil o nějakých poznatcích z nějakých kauz a my jsme také potvrzovali, že důvod, proč jsme prováděli výslechy, jsou také poznatky z několika trestních kauz. Styčné plochy to mít může,“ uvedl Šereda.

Lidovci chtějí informace o policii. Ještě v červnu

Přestavba policejních útvarů má i své politické konotace a Sobotkovu trojkoalici přivedla do nejhlubší krize její existence, protože hnutí ANO se záměru policejního prezidia hlasitě vzpěčovalo. Spolu s lidovci chce kvůli situaci v policii už podruhé svolat Bezpečnostní radu státu.

Samotná křesťanská demokracie původně avizovala, že by se rada měla sejít do 24. července a probrat, jak se daří naplňovat výhrady žalobců vůči reorganizačnímu plánu (v platnost vstupuje 1. srpna). Nyní ovšem KDU-ČSL volá po zasedání ještě v tomto měsíci, přestože premiér Bohuslav Sobotka jednání plánované na 22. června odložil na 20. července.

„Domníváme se, že je nutné, aby informaci o postupu reorganizace dostala i vláda,“ prohlásil lidovecký předseda Pavel Bělobrádek. „A domníváme se, že je to nezbytná podmínka pro to, abychom mohli dál s důvěrou pokračovat i v této koalici.“