Strůjce reorganizace Laube končí u policie. Bude radit Chovancovi

Náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube, který je autorem kontroverzní reorganizace elitních útvarů, odchází ze zdravotních důvodů od policie a bude fungovat jako poradce ministra vnitra Milana Chovance. Laubeho nástupce vzejde z výběrového řízení, funkci provizorně převezme ředitel útvaru speciálních činností Milan Černek.

Laube si vysloužil pozornost zejména kvůli rozporuplné a spěšně ohlášené přestavbě elitních policejních útvarů, při které se pod jednu střechu národní centrály proti organizovanému zločinu spojily dva, do té doby vzájemně nezávislé útvary: protikorupční policie a protimafiánský Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).

Na protest proti policejní přestavbě odešel ze služby šéf ÚOOZ Robert Šlachta, reorganizace také vyvolala dosud nejhlubší koaliční krizi v historii Sobotkova kabinetu, kdy se hnutí ANO Andreje Babiše stavělo přestavbě na odpor, zatímco ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) policejní změny hájil.

Ze služby nyní po Šlachtovi odchází i architekt restrukturalizace, náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube. „Zdůrazňuji, že za mým krokem není třeba hledat vedlejší úmysly, i když poslední měsíce nebyly kvůli zbytečné politizaci systémových změn zrovna jednoduché,“ uvedl v prohlášení, které policie zveřejnila na svém webu. „Národní centrála proti organizovanému zločinu se úspěšně rozběhla a její přínosy se ukazují již nyní. Brzy je ocení i veřejnost.“


Zdravotní problémy a poradce u Chovance

Za Laubeho odchodem od policie stojí podle policejního sdělení blíže nespecifikované dlouhodobé zdravotní problémy. „O zdravotním stavu generála Laubeho jsem informován již několik měsíců. Jsem rád, že pan generál vyslyšel moji žádost a definitivní krok odložil až poté, co se úspěšně rozběhla Národní centrála proti organizovanému zločinu,“ prohlásil policejní prezident Tomáš Tuhý.

Podle investigativního reportéra Respektu Jaroslava Spurného jde o nečekané oznámení. „Hlásil se k tomu, že je skutečný tvůrce centrály, a když o útvaru mluvil, mluvil o několikaletém výhledu, co chce udělat. Osobně mě jeho rozhodnutí velmi překvapuje,“ uvedl. „Policejní prezident nebo ministr těžce hazardovali, pokud věděli, že má podlomené zdraví a že šest týdnů po fungování této centrály bude muset odejít.“

Laube uvádí, že se chce věnovat rodině, vedle toho má působit jako poradce ministra vnitra Milana Chovance. „Byl bych nerad, kdyby z resortu odešel,“ vysvětlil ministr. Podle něj bude mít Laube na starosti například otázky spojené s auditem národní bezpečnosti, který na vnitru vzniká. Podílet by se měl také na vzniku oddělení zaměřeného na hybridní teroristické hrozby, které má na ministerstvu fungovat od 1. ledna.

Brigádní generál Zdeněk Laube začal u bezpečnostních sborů sloužit v roce 1981, od poloviny osmdesátých let pracoval přímo pro Státní bezpečnost, u komunistické tajné policie působil na útvaru sledování. Ve vystudování Vysoké školy SNB mu zabránil Listopad. Po revoluci krátce pracoval ve federální pátrací službě, později i v ochrance ústavních činitelů. Náměstkem policejního prezidenta se stal v červnu 2014, když ve funkci nahradil Dušana Čecha. Předtím byl pět let šéfem policejního Útvaru speciálních činností.