ČSSD v Hradci Králové přichází o mandát, novým senátorem bude Jiří Mašek nebo Jan Holásek

Sociální demokraté přicházejí o svého senátora v obvodu Hradec Králové. Do druhého kola postoupili poslanec za hnutí ANO a lékař Jiří Mašek (ANO) a hradecký zastupitel Jan Holásek (za Hradecký demokratický klub). První Mašek získal 19,51 % hlasů, druhý Holásek 16,91 %.

Vítěz prvního kola voleb Jiří Mašek získal politickou zkušenost v Poslanecké sněmovně, kam byl zvolen v roce 2017 za hnutí ANO. Působí tam mimo jiné jako člen komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů a je místopředsedou výboru pro bezpečnost. V roce 2018 se stal i zastupitelem Hradce Králové. Dříve působil jako lékař a ředitel krajské záchranky na Královéhradecku.

„Musím říct upřímně, že mě první místo fakt překvapilo! Stála proti mně řada kvalitních kandidátů a vím, že mnozí dlouho váhali, než se rozhodli, komu svůj hlas v prvním kole věnují. Teď je ale třeba nadechnout se a pracovat dál,“ komentuje výsledek Mašek na svém facebooku.

Ve finále se s Maškem utká Jan Holásek, nezávislý kandidát s podporou Hradeckého demokratického klubu, TOP 09, Změny pro Hradec, Senátora 21, Volby pro město Hradec Králové, Liberálně ekologické strany a Zelených. Místní Holáska znají jako zastupitele v Hradci Králové a advokáta. Mimo jiné je i rozhodcem u Rozhodčího soudu u Hospodářské a Agrární komory. Věnuje se i filantropickým a veřejně prospěšným projektům.

„Věřím, že se mi do druhého kola podaří získat podporu i dalších demokratických stran a osobností, které v prvním kole volby podporovaly jiné demokratické kandidáty. A spojit všechny ke společnému vítězství,“ napsal ke svému postupu na sociálních sítích Holásek.

Méně úspěšní byli u voličů advokát Pavel Staněk (ODS) a emeritní děkan Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové Pavel Vacek (za Piráty). Oba získali přes 13,6 % hlasů.

O hlasy voličů v senátním obvodu Hradec Králové usilovalo celkem 11 kandidátů. Kromě jmenovaných ještě endokrinolog a vysokoškolský učitel Jan Čáp (KDU-ČSL), živnostník a manažer obchodní skupiny Petr Brábník (Trikolóra), advokátka Markéta Pakandlová (za SPD), stavební projektant Lubomír Štěpán (KSČM) a obchodně-technický pracovník Igor Indrák (NK).

On-line přenos

Krajské a senátní volby 2020

  • 23:28

    Lidé v Řevnicích u Prahy se v referendu vyslovili proti využití bývalého průmyslového areálu pro další výstavbu. Zároveň souhlasili s vymezením ploch pro zeleň v oblasti Na Vrážce. Referendum je platné, část týkající se průmyslového areálu však není závazná.

  • 23:26

    Nejvíce zastupitelských mandátů ztratily v letošních krajských volbách ČSSD (ztráta 88 zastupitelů) a KSČM (73). Naopak Piráti jich získali asi 20krát více než před čtyřmi lety, a to 99. Skoro dvojnásobný počet zastupitelských křesel, konkrétně 35, bude mít v krajích hnutí SPD.

  • 23:04

    První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi. Adepti navržení ČSSD, která obhajovala deset křesel, se prosadili ve třech obvodech.

Ústup sociální demokracie

Štěstí v letošních volbách zkoušelo i několik zkušených politiků. Dva z nich si působení v Senátu už vyzkoušeli, ovšem v úplně jiných barvách. Jak Vladimír Dryml, tak končící senátor Jaroslav Malý dříve patřili k ČSSD. To už je ale minulostí. První jmenovaný přešel v roce 2012 k SPOZ a později kandidoval ve volbách za nejrůznější uskupení. Naproti tomu lékař a dosavadní senátor Jaroslav Malý chtěl svůj post obhájit jako nestraník.

Ani jeden z nich ale v prvním kole voleb neuspěl. Sociální demokraté tak o svého senátora za Královéhradecko přijdou. Do voleb totiž nikoho nenominovali.

Nejen kulturní dům Střelnice v Hradci Králové, kde sociální demokracie pořádá své sjezdy, ale i celý region byl ještě donedávna úzce spojený s ČSSD. Do roku 2008 zastupoval v Senátu Královéhradecko Karel Barták (dříve ODA, později nestraník), od té doby si podporu v obvodu drželi sociální demokraté. Nejprve Vladimír Dryml (dříve ČSSD, teď za PRO Zdraví), po něm současný senátor Jaroslav Malý (dříve za ČSSD). Ve finále přitom vždy soupeřili s kandidáty za ODS.

  • 1996 – Karel Barták (za ODA)
  • 2002 – Karel Barták (nestraník)
  • 2008 – Vladimír Dryml (ČSSD)
  • 2014 – Jaroslav Malý (za ČSSD)
  • 2020 - ?

Silnice a dostupné bydlení pro Hradecko

Kromě podpory demokratických principů většina senátorských kandidátů slibuje, že bude pracovat pro svůj rodný kraj. Mezi problémy, se kterými bojuje nejen Hradec Králové, ale i blízké okolí, patří například vysoké ceny za bydlení a celková dostupnost bydlení a sociálních služeb.

Podobně kritizovaná je dopravní dostupnost v regionu, nebo rychlost při výstavbě a rekonstrukci silnic nižších tříd. Téma se v regionu řeší už bezmála deset let. Důležitou oblastí je i podpora soukromých zemědělců ze strany kraje nebo státu.