Čisté energie pro elektrodopravu má Česko dostatek. Nové zdroje je ale třeba dál hledat, tvrdí komora

Události: Čistá mobilita v Česku (zdroj: ČT24)

Slunce, voda nebo vítr by už v Česku v současnosti pokryly spotřebu jeden a půl milionu elektromobilů. Tedy víc než dvojnásobného počtu, než s jakým počítá stát v nejoptimističtějším scénáři pro rok 2030. Podle Komory obnovitelných zdrojů energie (OZE) bude Česko v takzvané čisté mobilitě soběstačné. Další fotovoltaiky by přitom mohly přibývat třeba na střechách benzinek a energii mohou dodávat ve větším i bioplynové stanice.

Za měsíc se zákazníci, kteří potřebují dobít auto, připojí k síti společnosti PRE asi sedm tisíckrát a počet dobití stoupá. Firma garantuje, že elektřina, na kterou auta jezdí, je skutečně z čistých zdrojů. „Jsou to samozřejmě obnovitelné zdroje jako fotovoltaika, větrné elektrárny, ale především vodní elektrárny, to je hlavní zdroj, a biomasa,“ řekl mluvčí PRE Vítr Holubec.

Nedostatkem energie tato firma netrpí. „Je jí tolik, že ji můžeme nabízet kromě dobíjecích stanic i běžným zákazníkům,“ uvedl Holubec. Stát předpokládá, že do konce dekády budou jezdit po tuzemských silnicích stovky tisíc bateriových aut.

Podle analýzy Komory OZE by už teď víc než dostatečně pokryly jejich spotřebu stávající obnovitelné zdroje. „Ze stávajících výroben elektřiny, které jsou v přiměřené dojezdové vzdálenosti hlavních silničních tahů, pokryjeme zhruba dvojnásobek plánované spotřeby v elektromobilech do roku 2030,“ popsal předseda komory Štěpán Chalupa.

Přes dostatek energie je třeba hledat nové zdroje, říká komora

Nevyužité přitom nadále zůstávají střechy čerpacích stanic nebo parkovišť u nákupních center, které jsou vhodné pro instalaci fotovoltaiky. Rezerva je také ve využívání biometanu, který může nahradit stlačený zemní plyn CNG, a to hlavně v nákladní dopravě. „České bioplynky dnes produkují tolik bioplynu, který by stačil na spotřebu CNG v České republice osmkrát,“ uvedl vedoucí bioplynové sekce CZ Biom Adam Moravec.

I přes aktuální dostatek ale budou podle Komory OZE potřeba nové zdroje. Zajistit mají čistou elektřinu dostupnou kdekoliv a v celé síti, nejenom u stojanů vedle solárních elektráren.