Chaotické tři sazby DPH na pivo u podnikatelů nic nepřekonalo. Novelu označili za Absurditu roku

Absurditou roku zvolili podnikatelé tři sazby DPH na pivo, respektive příslušnou novelu zákona z dílny ministerstva financí, která definovala různé úrovně daně stanovené podle toho, kde klient tradiční český nápoj vypije. Až druhá skončila žádost o potvrzení školy, když stát všechny školy zavřel. Výsledek vyhlásili organizátoři ankety ve středu –⁠ odborným garantem „soutěže“ je Hospodářská komora.

Anketa je součástí podnikatelských soutěží Firma roku a Živnostník roku, jejichž smyslem je snaha o zlepšení podnikatelského prostředí v Česku. Absurdita roku má za cíl upozornit na zbytečné a často nesmyslné administrativní povinnosti a nařízení, které úřady ukládají podnikatelům. Loni anketu vyhrálo rozhodnutí, které zavedlo exekuce na mzdy zaměstnanců. Letos „zvítězila“ novela zákona, která zavedla tři sazby DPH na pivo.  

V hospodě je pivo zdaněné deseti procenty. Když si ho ale koupí u stánku, zaplatí daň 21 procent. Nealkoholické pivo je zdaněné 15 procenty. „Nedejbože, když se někdo rozhodne, že si nechá natočit do džbánku s sebou,“ poznamenal Jan Květ z firmy, která je partnerem soutěže Firma roku. Narážel tím i na vlnu satiry a vizuálních vtipů, které v době, kdy byla novela přijata, zaplavily sociální sítě.

Až devět možných variant na výběr…

Na sítích zveřejněná tabulka uvádí dokonce devět možných variant, jak se s daní půjde vypořádat. Vyplývá z ní, že u točeného alkoholického i nealkoholického piva vypitého v restauraci by se měla účtovat DPH deset procent, stejně jako u nealkoholického piva v restauraci z lahve nebo plechovky.

U nealkoholického piva natočeného do džbánu a odneseného z provozovny by sazba měla být 15 procent, u alkoholického piva do džbánu 21 procent a nejvyšší sazba by se měla počítat také u alkoholického piva nalitého z plechovky nebo lahve v restauraci. 

Jedno pivo, tři sazby daně a až devět způsobů účování? Nová DPH působí zmatky (zdroj: ČT24)

Novela byla správným krokem, tvrdí ministerstvo

Ministerstvo financí přijatou novelu, která snížila DPH na restaurační služby a točené pivo, považuje za správné rozhodnutí. Odkazuje se přitom na období po koronavirové krizi. 

„Vyšší čisté marže hostinským pomohou postavit se zpátky na nohy. Z ohlasů provozovatelů restaurací víme, že snížení daní přivítali a že jim aplikací desetiprocentní sazby DPH na čepované pivo žádný provozní problém opravdu nevznikl,“ uvedlo ministerstvo financí. Rozdíl mezi čepovaným pivem v restauraci a lahvovým pivem s sebou je podle něj pro hostinského naprosto jasný.

Potvrzení od školy, která je ale zavřená

Druhé místo obsadila žádost o potvrzení školy v momentě, kdy stát kvůli pandemii koronaviru všechny školy s výjimkou mateřských zavřel. 

Řada rodičů se setkala s vrácenou žádostí o ošetřovné, kterou ministerstvo průmyslu, které je příslušné pro posouzení žádosti u živnostníků, vrátilo zpět k doplnění. Jako problém byla uvedena věta, že žadatel nedoložil potvrzení o uzavření školy – to se stalo ale nekonečnou diskomunikační spirálou, poněvadž školy, jak je výše uvedeno, byly zavřené. 

Pomyslný bronz získala povinnost platit rozhlasové a televizní poplatky v zavřených hotelech. „Hotel zavři, ale rozhlasové a televizní poplatky zaplať,“ k tomu píší organizátoři ankety na webových stránkách. 

Hotely a ubytovací zařízení měly povinnost platit rozhlasové a televizní poplatky za přijímače, které mají umístěné v pokojích, a to i za období, kdy na základě epidemiologických opatření musela být veškerá zařízení tohoto typu uzavřena. 

Na základě ankety se řada zbytečných zákonů odstranila

Za dobu existence přispěla anketa k odstranění řady zbytečných zákonů a vyhlášek. Ze zrušených absurdit je to třeba povinnost vést evidenci o kontrolách na zdravotní nezávadnost, i když tuto evidenci mají povinnost vést kontrolní úřady. Nebo vládní nařízení určující firmám, kdy mají vymalovat, či vyhlášku ukládající fyzioterapeutům mít ve své ordinaci velké zrcadlo.

Letošní ročník ankety ovlivnila podle organizátorů koronavirová epidemie, která přinesla také řadu těžko pochopitelných administrativních opatření. Polovina letošních nominací se proto vztahovala právě k nařízením přijatým v této souvislosti.