Česko rozšiřuje zastoupení v cizině. Otevře velvyslanectví v Singapuru a sloučí tři zahraniční agentury

Události: Česko otevře velvyslanectví v Singapuru (zdroj: ČT24)

Česko bude rozšiřovat své diplomatické zastoupení v cizině. Ministerstvo zahraničí se chce zaměřit hlavně na země mimo Evropu. Podle premiéra má ekonomické zájmy posílit i sloučení agentur CzechTrade, CzechInvest a CzechTourism.

Ještě letos by mohlo Česko otevřít nový zastupitelský úřad v Singapuru. „Je to stát, který je především ekonomicky zajímavý, je to jeden z lídrů v jihovýchodní Asii v oblasti inovací a finančnictví. Je to místo, odkud se dá pronikat na další trhy,“ popisuje důvody pro vznik úřadu ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Znovuotevření ambasády premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil letos v lednu při návštěvě podnikatelského fóra v Singapuru. Velvyslanectví tam Česko zrušilo v roce 2008, zastupováním českých zájmů je nyní pověřeno velvyslanectví v Indonésii a v Singapuru působí honorární konzul.

Možné jsou i další změny. „V Indii máme vojenského přidělence, je otázka jestli by neměl spíš být v Thajsku,“ říká Babiš. 

Své zastoupení Česko naposledy rozšířilo letos v březnu – kvůli odchodu Velké Británie z Evropské unie vznikl nový konzulát v Manchesteru. Před několika týdny se znovu otevřel i konzulát v italském Miláně.

Posílit Japonsko, Ukrajinu i Jižní Ameriku, radí poslanci

Opozice s rozšířením zastupitelských úřadů souhlasí. Kromě Singapuru doporučuje i další lokality. „Určitě bych posílil (zastoupení) u takových velmocí, jako je třeba Japonsko, nebo u těch dnes už tradičních obchodních partnerů, kde jsou velmi dobré vazby, jako je Jižní Korea,“ říká Jiří Mihola (KDU-ČSL).

„Například konzulární oddělení na Ukrajině je naprosto přetížené počtem žádostí lidí, kteří chtějí pracovat v České republice, tak to se taky nabízí jako jedna z možností,“ uvádí Jan Lipavský (Piráti).

Podle šéfa STAN Víta Rakušana by bylo vhodné posílit zastoupení v Jižní Americe. „Latinská Amerika je oblast, kterou jsme jako Česká republika trochu vypustili,“ míní.

„Oproti tomu je potřeba snížit zastoupení například v zemích EU, kde nejsou zdaleka potřeba ty stovky úředníků, které tam nyní jsou,“ tvrdí předseda SPD Tomio Okamura.

Ze tří agentur má být jedna

Vláda plánuje ještě další změnu. Posílit diplomatické a ekonomické vztahy má sloučení tří agentur – CzechTrade, CzechInvest a CzechTourism – pod jednu střechu. V současné době spadají první dvě agentury pod ministerstvo průmyslu a turistická agentura pod místní rozvoj.

Sloučení agentur
Zdroj: ČT24

„Očekávám, že pan ministr i s panem Havlíčkem budou pokračovat v plánu zeštíhlit a zefektivnit naši zahraniční síť. Je tam velice konkrétní plán, měli bychom ušetřit 130 až 140 milionů, abychom v zahraničí skutečně spolupracovali,“ uvádí premiér Babiš.

Agentury se mají spojit do poloviny letošního roku pod jednu organizaci, která bude spadat pod ministerstvo průmyslu. Dopad to bude mít také v zahraničí – v některých státech se totiž agentury sestěhují na české zastupitelské úřady, i to má ušetřit miliony korun.