V Manchesteru se otevřel generální konzulát, po Londýnu druhé české diplomatické zastoupení v Británii

Česko má nově generální konzulát v Manchesteru. Odpoledne ho otevřel ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Úřad má ulevit přetíženému velvyslanectví v Londýně a pomoct Čechům v souvislosti s blížím se brexitem. Generální konzulát se po londýnské ambasádě stal druhým českým diplomatickým zastoupením ve Spojeném království. Pro veřejnost se nový úřad otevře 21. března.

Nové zastoupení v Británii bude podle Petříčka přínosem pro krajany žijící v severní Anglii. Zároveň má pomoci českým společnostem udržet se na britském trhu i po brexitu. „I po odchodu Británie z Evropské unie chceme udržovat dobré vztahy, máme zájem rozvíjet spolupráci například v oblasti inovací,“ řekl ministr při otevření konzulátu.

Konzulát bude mít na starosti severní Anglii a také Skotsko a Severní Irsko. „Generální konzulát v Manchesteru vzniká, protože na severu Anglie žije velké množství českých občanů. Vznikem generálního konzulátu zjednodušíme občanům přístup k českým úřadům,“ přiblížil generální konzul v Manchesteru Ivo Losman.

„Budou si zde moct vyřídit nejrůznější dokumenty, cestovní pasy, matriční pasy, osvědčení o státním občanství a další doklady, podobně jako na dalších zastupitelských úřadech kdekoliv jinde v zahraničí,“ dodal Losman.

Podle zpravodaje ČT ve Spojeném království Bohumila Vostala přivítají Češi nový konzulát také při volbách. „Nově budou moct volit i v Manchesteru. Při loňských prezidentských a (předloňských) parlamentních volbách v Česku museli ti, co chtěli volit, do Londýna – ze Severního Irska, Skotska nebo severu Anglie. To jsou několikahodinové cesty vlakem, ještě víc autem, někdy i letadlem,“ podotkl zpravodaj.

  • Konzulát bude sídlit na adrese 4 Brindley Road, Manchester, M16 9HQ. Nejbližší stanice tramvaje je Trafford Bar. Koncem února spustilo ministerstvo zahraničí oficiální webové stránky.

Ambasáda je přetížená žádostmi o občanství

Generální konzulát má ulevit přetíženému velvyslanectví v Londýně, které kvůli brexitu eviduje zvýšený počet žádostí o české občanství. „Tím, že má skončit volný pohyb osob, tak si někteří Britové s českými kořeny zpětně žádají o český pas, kterým automaticky budou mít i ten evropský a s ním i řadu výhod,“ dodává Vostal.

„Kromě rychlejšího odbavení na evropských letištích po brexitu také například evropský zdravotní průkaz pro cestování po Evropě nebo nebudou muset platit po roce 2020 poplatek za bezvízové tříleté povolení cestovat do EU jako ostatní Britové,“ vypočítává některé z výhod zpravodaj.

Podle Losmana je Manchester jedním z velkých center na severu Anglie. Ve městě sídlí řada firem a má výborné dopravní spojení na další velká města i přímé spojení s Českou republikou.

„Odhadujeme, že zde žije zhruba čtyřicet až padesát tisíc českých občanů, kteří budou spadat do působnosti našeho generálního konzulátu. My tím samozřejmě významně odhlečíme zastupitelskému úřadu v Londýně, který čelí velkému náporu žádostí nejen o cestovní doklady. Co se týče byznysu, budeme se snažit vyhledávat a rozvíjet nové přiležitosti pro české a britské firmy,“ uzavřel konzul. V Británii žije odhadem celkem okolo sta tisíc Čechů.

Česko má ve Spojeném království kromě ambasády dva honorární konzuláty

České zájmy ve Spojeném království v současnosti vedle velvyslanectví v Londýně zastupují ještě honorární konzuláty v Edinburghu a Belfastu. Tyto úřady ale nemají diplomatický status a vykonávají pouze omezené funkce, nevydávají například cestovní pasy. 

Honorární konzulové také nejsou zaměstnanci ministerstva zahraničí, ale jde zpravidla o uznávané občany přijímající země, kteří ovládají jazyk vysílající země a svou funkci vykonávají bez nároku na honorář.