Zájem Britů o české občanství se po referendu o brexitu výrazně zvýšil

Počet Britů, kteří žádají o české občanství, výrazně vzrostl. Zatímco za rok 2015 evidovalo ministerstvo vnitra pouze pět žádostí, o rok později, kdy se konalo referendum o brexitu, stouplo toto číslo na devatenáct. Další rok už žádalo 42 Britů. O občanství mají zájem britští občané žijící na území České republiky, ale také Britové českého původu. Reagují tak na možnou ztrátu unijních práv volně cestovat, pobývat a pracovat na území členských států EU.

Zvyšující se trend je možné pozorovat i na počtu udělených přechodných a trvalých pobytů britským občanům v Česku. Zatímco za rok 2015 jich bylo necelých šest tisíc, od ledna 2018 do konce října tohoto roku jich ministerstvo vnitra udělilo téměř sedm tisíc. 

Zájem získat české občanství nemají pouze Britové žijící na území ČR, ale i Britové českého původu. Těch žádá o české občanství podle náměstka ministra zahraničních věcí Martina Smolka nejvíc. Podle něj k počátku listopadu zaznamenal zastupitelský úřad v Londýně 220 předběžných žádostí.

Ty jsou ale zatím pouze v procesu zpracování, a pokud u nich nebudou zkompletovány všechny náležitosti, na ministerstvo vnitra nakonec nemusí vůbec dorazit. „Drtivou většinu žadatelů o české občanství tvoří osoby, které mají český původ, anebo se jedná o občany, kteří v minulosti nějakým způsobem o české občanství přišli,“ řekl Smolek. 

Odchod z Evropské unie si Britové odhlasovali těsnou většinou v červnu 2016. Nejistota kolem rozvodové smlouvy a vidina ztráty statusu občana členské země EU tak přiměla mnohé z nich požádat o občanství jiných členských států.