TÉMA

Generální konzulát

Na Západ i zpět. Lvov se stal uprchlickým centrem Ukrajiny, život se tam ale vrací k normálu

Ukrajinský Lvov je důležitým místem pro ty, kdo prchají před válkou, a teď i křižovatka těch, kteří se vracejí zpátky. Nejvíce jich míří na západní Ukrajinu, do měst se tam vrací běžný život. Přes tvrdé boje na východě země začíná na západě obnova toho, co válka zničila. Do země se taky vrátili čeští diplomaté.
29. 5. 2022|

Jourová: Putin chce Ukrajinu zařadit pod Rusko. Podle Pavla by zemi musel masivně okupovat

Cílem ruského vůdce Vladimira Putina je podle místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové začlenit Ukrajinu pod Rusko. Bývalý předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel řekl, že by Rusko kvůli odporu ukrajinského obyvatelstva muselo zemi masivně okupovat, aby si nad ní Putin udržel alespoň částečnou kontrolu. Což si myslí i ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Uvedli to v Otázkách Václava Moravce.
6. 3. 2022Aktualizováno6. 3. 2022, 13:35|

Vláda kvůli snazší pomoci běžencům vyhlásila nouzový stav, rozpočet obrany navýší o miliardu

Česko reaguje na ruskou válku proti Ukrajině. Kvůli organizaci příchodu ukrajinských uprchlíků vyhlásila vláda nouzový stav, podle premiéra Petra Fialy (ODS) na občany žádný dopad mít nebude. Rozpočet ministerstva obrany kabinet zvedl o miliardu a oznámil odchod ze dvou postsovětských bank. Na Pražský hrad se obrátily tři stovky zájemců s prosbou, aby jim prezident jako vrchní velitel ozbrojených sil umožnil zapojit se do cizí armády. Zavírá se Český dům v Moskvě, ministr školství Petr Gazdík (STAN) vyzývá vzdělávací a výzkumné instituce, aby zvážily zmrazení spolupráce s ruskými kolegy.
2. 3. 2022Aktualizováno2. 3. 2022, 18:53|

Uznání povstaleckých republik na východě Ukrajiny je podle Fialy akt agrese. Česko žádá tvrdou odpověď

Uznání samozvaných povstaleckých republik na východě Ukrajiny je podle premiéra Petra Fialy (ODS) aktem agrese Ruska vůči suverénnímu státu a porušením mezinárodního práva. Senát podle předsedy Miloše Vystrčila (ODS) zřejmě doporučí co nejtvrdší sankce proti Moskvě. Krizový štáb ministerstva zahraničí se shodl, že ruské kroky jsou bezprecedentní agresí vůči nezávislému státu, na kterou musí přijít tvrdá a jednotná odpověď. Ruský velvyslanec v Česku Alexandr Zmejevskij má podle náměstka ministra zahraničí Martina Dvořáka (STAN) podat ve středu dopoledne vysvětlení aktuální situace na východě Ukrajiny.
22. 2. 2022Aktualizováno22. 2. 2022, 21:58|

V Manchesteru se otevřel generální konzulát, po Londýnu druhé české diplomatické zastoupení v Británii

Česko má nově generální konzulát v Manchesteru. Odpoledne ho otevřel ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Úřad má ulevit přetíženému velvyslanectví v Londýně a pomoct Čechům v souvislosti s blížím se brexitem. Generální konzulát se po londýnské ambasádě stal druhým českým diplomatickým zastoupením ve Spojeném království. Pro veřejnost se nový úřad otevře 21. března.
19. 3. 2019Aktualizováno19. 3. 2019, 14:09|
Brexit

Čechům žijícím na Ostrovech pomůže s brexitem nový konzulát. Za dva týdny se otevře v Manchesteru

Čechům žijícím na severu Velké Británie má ulehčit život nový generální konzulát, který chce ministerstvo zahraničí otevřít 19. března v Manchesteru. Zhruba 40 tisíc Čechů, kteří podle odhadů resortu v oblasti žijí, tak nebude muset jezdit třeba kvůli cestovním dokladům až do Londýna. Nový zastupitelský úřad by jim měl mimo jiné pomoci v souvislosti s blížícím se brexitem.
6. 3. 2019|