Na Západ i zpět. Lvov se stal uprchlickým centrem Ukrajiny, život se tam ale vrací k normálu

Ukrajinský Lvov je důležitým místem pro ty, kdo prchají před válkou, a teď i křižovatka těch, kteří se vracejí zpátky. Nejvíce jich míří na západní Ukrajinu, do měst se tam vrací běžný život. Přes tvrdé boje na východě země začíná na západě obnova toho, co válka zničila. Do země se taky vrátili čeští diplomaté.

Přes den to ve Lvově vypadá, že žádná válka není. Do ulic vyrazili umělci, trhovci anebo muži lákající na partii šachu. Sirény se přesto rozezní i dvakrát denně. Štáb České televize zastihl poplach v devět večer. Podle guvernéra Lvovské oblasti hrozil raketový útok z východu. To se nakonec nepotvrdilo. Mobilní aplikace Trivoha tak po půl hodině zezelenala.

Ve městě platí zákaz vycházení od 23:00 do 6:00. Bary a restaurace se tomu přizpůsobují, zavírají tak, aby se lidé stihli vrátit domů.

Lvov se stal obrovským humanitárním centrem. Pomoc je k dostání ve stanovém městečku u hlavního nádraží. V nejvytíženější moment v něm bylo 60 tisíc lidí z východu země. Bufet uvnitř městečka vydal už přes dva miliony porcí. „Vaříme tady polévku pro uprchlíky z celé Ukrajiny. Jeden hrnec má asi 320 litrů, to je 1200 porcí,“ přiblížil dobrovolník Daniel z World Central Kitchen.

Události: Ve Lvově se vrací život k normálu (zdroj: ČT24)

Za poslední den se ze Západu vrátilo 41 tisíc Ukrajinců. Ve Lvově mohou využít služby českého konzulátu, který po návratu diplomatů opět funguje. Nabízí třeba zrušení dočasné ochrany v České republice. „Máme na to dotazy, ale ještě jsme žádnou žádost nepřijali. (…) Kdo má dočasnou ochranu, nemůže žádat o pracovní vízum třeba do Polska,“ uvedl generální konzul ve Lvově David Nový.

Generální konzulát tam nová víza aktuálně nepřijímá, zpracovává ta, o která lidé požádali v únoru. „Jsme v kontaktu s některými Čechy, není jich moc. Ono ani před válkou tady moc Čechů nepobývalo. Většinou přijíždějí lidé pracovně nebo turisticky,“ zakončil Nový.