Čechům žijícím na Ostrovech pomůže s brexitem nový konzulát. Za dva týdny se otevře v Manchesteru

Čechům žijícím na severu Velké Británie má ulehčit život nový generální konzulát, který chce ministerstvo zahraničí otevřít 19. března v Manchesteru. Zhruba 40 tisíc Čechů, kteří podle odhadů resortu v oblasti žijí, tak nebude muset jezdit třeba kvůli cestovním dokladům až do Londýna. Nový zastupitelský úřad by jim měl mimo jiné pomoci v souvislosti s blížícím se brexitem.

Generální konzulát v Manchesteru otevře 19. března ministr zahraničí Tomáš Petříček. Podle generálního konzula Ivo Losmana má nový úřad posílit vazby mezi oběma zeměmi: „Hlavním důvodem pro vznik konzulátu je snaha ministerstva zjednodušit českým občanům žijícím ve Velké Británii přístup k českým úřadům a vyřizování nejrůznějších záležitostí, které dosud mohou řešit pouze na zastupitelském úřadě v Londýně.“

Nový zastupitelský úřad má ulevit přetíženému velvyslanectví v Londýně, které od hlasování o brexitu eviduje zvýšený počet žádostí o české občanství. Čechům pomůže třeba s vyřizováním českých dokladů potřebných pro povinné registrace v on-line systému pro dlouhodobý a trvalý pobyt a bude britským úřadům případně tlumočit stížnosti.

„Uvažovali jsme o více místech včetně Edinburghu jako hlavního města Skotska, ale nakonec padla volba na Manchester, protože tam žije jedna z největších českých komunit ve Velké Británii,“ vysvětluje rozhodnutí umístit konzulát zrovna do tohoto města náměstek ministra zahraničí Martin Smolek.

Na území Spojeného království žije podle odhadů ministerstva asi 100 tisíc Čechů, z toho dvě pětiny na severu země. „Odhadujeme, že v severní části Anglie, ve Skotsku a v Severním Irsku žije odhadem 40 tisíc českých občanů, kteří budou patřit do ‚gesce' generálního konzulátu. Více než polovina z nich žije ve velkých aglomeracích kolem Manchesteru. Dokladem toho může být mimo jiné fakt, že facebookovou stránku české komunity v Manchesteru pravidelně sleduje více než 10 tisíc lidí,“ upřesnil generální konzul Losman.

Konzulát měl být otevřený už v lednu, problém byl s nalezením vhodných prostor

  • Konzulát bude sídlit na adrese 4 Brindley Road, Manchester, M16 9HQ. Nejbližší stanice tramvaje je Trafford Bar. Koncem února spustilo ministerstvo zahraničí oficiální webové stránky.

Dodal, že Manchester je navíc pomyslným „hlavním městem“ severní Anglie, nachází se uprostřed několika velkých aglomerací, je dopravně dobře propojen s dalšími důležitými centry a nechybí tam ani přímé dopravní spojení s Českou republikou.

Českou komunitu v Manchesteru a jeho okolí tvoří z části Romové, kteří se do Británie stěhovali v 90. letech. Další vlny pak na sever Anglie přišly po roce 2000.

V Manchesteru žije už 11 let také Pavla Matásková, která tam vede víkendovou školu Czech and Slovak School & Community Manchester. Podle ní tlak na zřízení konzulátu v poslední době sílil, a to kvůli brexitu: „Protože se někteří opravdu bojí, co bude dál. Už jen vědomí, že je možné se přímo tady ve městě na někoho obrátit, dělá opravdu mnoho,“ říká Matásková.

Navíc tak odpadnou zdlouhavé a nákladné cesty do Londýna, kde jsou navíc dlouhé čekací lhůty, někdy až tříměsíční. „Pokud by člověk chtěl dojet do hlavního města za dvě hodiny, musí jet vlakem. Zpáteční jízdenka může stát přes sto liber, tzn. přes 3 tisíce korun,“ vysvětluje Češka žijící v Británii. Cesta autobusem je podle ní sice levnější, ale zase trvá šest hodin tam a šest zpátky. 

Generální konzulát v Manchesteru měl být původně otevřen už počátkem ledna 2019. Za zpožděním stojí podle generálního konzula Losmana problémy s nalezením vhodného objektu a následná úprava prostor.