Česko chce na čas uzavřít ambasádu v Libyi. Důvodem je bezpečnost

Česká republika chce z bezpečnostních důvodů dočasně uzavřít svůj zastupitelský úřad v Libyi. Ministerstvo zahraničí připravuje na vládu materiál, který uzavření velvyslanectví v Tripolisu navrhuje. Veškeré diplomatické vztahy se mají řešit prostřednictvím zastoupení Česka v Tunisu.

O záměru uzavřít libyjské zastoupení informoval na tiskové konferenci ekonomických diplomatů náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa. Až se podaří českým diplomatům bezpečnost opět zajistit, tak se české zastoupení do Libye vrátí.

„Je to důležitá země i pro bilaterální vztahy nejen ekonomické, ale také politické,“ konstatoval Tlapa. Pokud návrh vláda schválí, tak by opatření mělo začít platit už během léta.

V Libyi panuje chaos od roku 2011, kdy byl s pomocí Západu svržen tamní dlouholetý diktátor Muammar Kaddáfí. O vládu v této severoafrické zemi kromě mnoha ozbrojených skupin usilují dva kabinety.

Ten na východě, který má podporu samozvané Libyjské národní armády (LNA) polního maršála Chalífy Haftara, neuznává vládu premiéra Faíze Sarrádže v Tripolisu, za níž stojí OSN. Oba kabinety mají vlastní parlament. Haftar zahájil 4. dubna ofenzivu na hlavní město Tripolis.

Ambasáda se zavírala už v minulosti

Ambasádu v Libyi uzavřelo Česko už několikrát. Naposledy v roce 2014, kdy česká armáda podle sdělení generálního štábu evakuovala z metropole Tripolisu deset pracovníků českého zastupitelského úřadu. Připojilo se k nim tenkrát také 11 zaměstnanců švýcarské ambasády.

České velvyslanectví v Tripolisu bylo uzavřeno i v roce 2011 během povstání proti režimu Kaddáfího. Zpět se tehdy čeští diplomaté vrátili po více než půl roce, v polovině října 2011, tedy až po Kaddáfího pádu.

Úvahy o Singapuru

Současnou ekonomickou diplomacií a působením ČR v zahraničí se nedávno zabývala i schůzka ústavních činitelů. Jedním z témat podle Tlapy bylo, jakým způsobem Česko bude v tomto ohledu fungovat dále.

„Mluvili jsme o tom, že bychom měli otevřít zastupitelský úřad v Singapuru, což navazuje na iniciativu pana premiéra. Ministerstvo zahraničí bude připravovat otevření a zahájení fungování tohoto úřadu,“ řekl.

K dalším diskutovaným, ale zatím neschváleným, možným zastoupením patří například Omán. Uvažuje se ale i o posílení české přítomnosti ve Vietnamu, dodal Tlapa. „Do budoucna bychom rádi, pokud bude zájem podnikatelů a finanční možnosti, otevřeli nějaké zastoupení České republiky na západním pobřeží Kanady,“ uvedl.