Ve Valtířově na Ústecku se vyskytlo slabé tornádo. V neděli projdou celou republikou bouřky

Český hydrometeorologický ústav varoval před silnými bouřkami, které v neděli projdou Českem. Už v sobotu odpoledne zasáhly hlavně jižní Moravu. Bouřky mohou doprovodit intenzivní srážky a kroupy. V sobotu v podvečer meteorologové informovali, že osadu Valtířov na Ústecku zasáhlo slabé tornádo.

Slabší tornádo se podle meteorologů objevilo kolem 16:40 ve Valtířově, který je částí Velkého Března na Ústecku. „Dle radarových dat čas sedí s průchodem linie přeháněk bez bleskové aktivity. Dle Dopplerových dat ze saského radaru je jasné, že se v době výskytu vyskytovala v místě jasná rotace. Více informací přinese až terénní průzkum, ale zdá se, že slabší škody minimálně na vegetaci způsobilo,“ uvedli meteorologové.

Starostka Velkého Března Zuzana Mendlová (Nezávislí pro V. Březno – Valtířov) informovala, že škody jsou minimální. „Vytrhalo nám to pár betonových kostek z chodníku, jinak nikde nejsou poškozené stromy, nikde není ani stopa, kudy to šlo, ani u toho chodníku není vidět žádná zválená tráva. Nebýt toho chodníku, tak ani není vidět, že se tudy něco prohnalo. Nikdo se mi ani neozval, že by měl nějakou škodu,“ řekla.

Podle meteorologů šlo o velmi slabé tornádo s krátkou životností. „Tornádo se pohybovalo i přes tok Labe. Dnešní tornádo se vyskytlo v rámci linie přeháněk. Svou silou bylo ale samozřejmě nesrovnatelně slabší než to ‚moravské‘, které bylo vázané na silnou supercelární bouři. Slabší tornáda jsou a vždy byla poměrně běžná,“ doplnili.

Varování před bouřkami

Meteorologové původně očekávali, že se o víkendu počasí po pátečních deštích postupně uklidní, nakonec to ale zřejmě bude jinak. Na sobotu vydal Český hydrometeorologický ústav výstrahu, která platí od dvou hodin odpoledne do devíti večer pro celý Kraj Vysočina, většinu Jihomoravského kraje kromě Břeclavska a Hodonínska, západní polovinu Zlínského kraje, jih Olomouckého kraje a okrajově také pro Pardubický a Jihočeský kraj.

Bouřky se vrátí v neděli odpoledne, kdy bude platit výstraha od dvou hodin až do půlnoci, a to v celé republice.

Každý den budou mít bouřky trochu odlišný charakter. V sobotu je doprovodí nárazy větru, vydatnější déšť a menší kroupy do dvou centimetrů. „Postup bouřek bude poměrně rychlý k východu až severovýchodu,“ očekávají meteorologové.

V neděli se mohou vyskytnout přívalové deště. Rychlý přechod bouřek očekávají meteorologové v Čechách, na Moravě a ve Slezsku budou mít pomalejší postup. „Hlavní riziko bude zejména v přívalových srážkách nebo menších kroupách. Bouřky budou slábnout během večerních hodin, výjimečně mohou ale přetrvávat zejména na Moravě až do půlnoci,“ avizoval ČHMÚ.

Při přívalových deštích hrozí zatopení podchodů, podjezdů, sklepů a níže položených míst, riziko představují kroupy a také blesky. Při nárazech větru se mohou lámat větve stromů.