České úřady prověřují majetek rodiny dalšího ruského politika. Jde o dvanáct bytů v Praze

Události: Majetek rodiny ruského politika Grigorieva prověřují české úřady (zdroj: ČT24)

Orgány v Česku prověřují majetek rodiny dalšího ruského politika. Finanční analytický úřad (FAÚ) podle informací ČT zkoumá firmu, kterou zakládal poslanec městské dumy v Dzeržinsku Ivan Grigoriev. Společnost – nyní ovládaná jeho rodiči – vlastní na lukrativních místech v Praze dvanáct bytů. Už dříve ČT informovala, že v Česku má nemovitosti i rodina současného ruského ministra školství Sergeje Kravcova.

V diplomatické čtvrti v pražské Bubenči sídlí v areálu Villy Bianca firma G.Akta. Tu zakládal člen městské rady v Dzeržinsku za Putinovo Jednotné Rusko Ivan Grigoriev. Firma poslance Grigorieva vlastní v areálu i jeden z bytů. Politik z ní v roce 2016 vystoupil a dnes ji ovládají jeho rodiče.

Luxusní rezidenční komplex Villa Bianca vznikl už v roce 2002. Jde o komplex budov kolem stejnojmenné vily, kterou na počátku minulého století navrhoval architekt Jan Kotěra. Dalších jedenáct bytů vlastní rodina v jiných částech Prahy. Většinu pronajímá.

Podle katastru nemovitostí má firma G.Akta podíly v komplexu v pražských Strašnicích. Vlastnit by tu měla až deset bytů.

„Můžete se zeptat přímo u nich“

Sám Ivan Grigoriev se kromě politiky věnuje v Rusku podnikání v chemickém průmyslu. Vede firmu vyrábějící kosmetiku. Současné podnikání české firmy, kterou zakládal, nechce komentovat. „Nejsem s ní nijak spojen. Já jsem z ní dávno vystoupil. Hodně let zpátky. Ohledně rodiny se můžete zeptat přímo u nich,“ odbyl dotazy reportérky na byty v Praze.

FAÚ nyní podle informací ČT zkoumá, z jakých prostředků firma nemovitosti v Praze pořídila. Už dříve přitom vyšly najevo informace o majetku rodiny dalšího aktivního ruského politika. Rodiče a bratr sankcionovaného ministra školství Sergeje Kravcova si ještě před invazí na Ukrajinu pořídili pozemky a nemovitosti na Karlovarsku. Matka Kravcova ovšem tvrdí, že se vše dělo v souladu s českými zákony.