Češi poslali přes sto milionů na léčbu nemocného Martina

Události: Češi poslali přes sto milionů na léčbu nemocného Martina (zdroj: ČT24)

Čechům se podařilo vybrat více než sto milionů na léčbu nemocného Martina. Jde o vůbec nejvyšší částku, na kterou se doposud na platformě Donio lidé skládali. Peníze se navíc vybraly v rekordním čase. Samotná sbírka vznikla už koncem srpna, největší část – devadesát milionů korun – se ale vybrala během posledních pěti dní, kdy se zapojili čeští influenceři a známé osobnosti. Vybrané peníze využije rodina na speciální terapii, která by měla pomoci s léčbou vzácného syndromu. Pojišťovna ji odmítla uhradit.

„Je to úplně rekordní, padá nám celou dobu web, snažíme se to co nejvíce stabilizovat,“ potvrzuje situaci vedoucí dobročinných sbírek Nicole Luková.

Nejvíce příspěvků zaznamenala platforma Donio v posledních pěti dnech. Velký podíl na tom mají čeští influenceři. „Nárůst je od čtvrtku, pátku, kdy to sdílela Nikol Štíbrová a další influenceři,“ dodává dále Luková. Sbírku propagoval mimo jiné i moderátor Leoš Mareš, herečky Jana Plodková a Ester Geislerová nebo tenistka Barbora Strýcová.

Podle otce malého Martina Tomáše Zatloukala se zprvu sbírce vůbec nedařilo. „První zlom přišel po článcích na internetu, ty se objevily asi 14 dní po zveřejnění sbírky v srpnu. Nejvíce se toho ale vybralo od minulého pátku. Ještě minulý týden ve čtvrtek tam bylo necelých devět milionů,“ uvedl.

Dobročinný bazar

Na sociálních sítích od minulého týdne vznikla také řada iniciativ, které se snaží vybrat co nejvíce peněz. V bazarových skupinách na Facebooku se tak například pořádaly aukce, ve kterých uživatelé dražili dětské oblečení.

„Body odešlu na vlastní náklady kupující s nejvyšším příhozem,“ stojí v jednom z příspěvků s odkazem na sbírku Život pro Martínka. Vyvolávací ceny přitom v mnohých případech vystoupaly o stovky procent. Podobné iniciativy ale vznikaly třeba taky mezi hasiči nebo sportovci.

Zamítnutí speciální léčby

Peníze chce rodina využít na genovou léčbu AADC syndromu, kterým malý Martin trpí. „Jedná se o velmi vzácné genetické onemocnění, které má kolem 120 potvrzených případů na světě,“ uvádí na platformě Donio Tomáš Zatloukal. Cena léčby se pohybuje kolem sto milionů korun, Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) částku odmítla uhradit.

„Obecně platí, že lék Upstaza je indikován k léčbě pacientů ve věku 18 měsíců a starších s klinickou, molekulárně a geneticky potvrzenou diagnózou deficitu (AADC) a je tak i registrován. Rovněž u tohoto léku platí, že pokud nejsou indikační kritéria jednoznačně splněna, jedná se o experimentální léčbu. Takovou léčbu zdravotní pojišťovna nemůže hradit z prostředků veřejného zdravotního pojištění,“ říká mluvčí ČPZP Elenka Mazurová.

I přesto, že se potřebných sto milionů na úhradu léčby už vybralo, sbírka nadále pokračuje. Běžet bude pravděpodobně ještě několik dní. „Sbírka je nastavená jako dlouhodobá, ale zřejmě ji v nejbližších dnech ukončíme,“ říká Nicole Luková z Donia. Přebytek částky podle ní rodina využije na léčebné výlohy.

Kromě platformy Donio se peníze vybírají také na platformě Znesnáze 21 prostřednictvím DMS. Tam už lidé vybrali milion a půl.

Další sbírky

Češi v podobných sbírkách přispívají pravidelně. Podle Lukové jsou nejčastější ty na podporu nemocných nebo handicapovaných, Češi ale chtějí přispívat i na rodiny s tragickými příběhy. Naopak nejméně lidé ve sbírkách darují na kulturu a vzdělání. 

Například 1. března 2020 požádali o pomoc rodiče Maxe, který od narození trpí spinální svalovou atrofií.  Potřebných více než padesát milionů na lék získali od lidí během deseti dní. Desítky milionů poslali dárci i dalším dětem se stejným onemocněním.  

Třeba v devadesátých letech pak lidé přispěli na pomůcku pro celý národ — gama nůž, který dokáže léči nádory mozku a jiná onemocnění hlavy. Sbírku odstartoval příběh desetiletého Michala Budínského, který měl vážné cévní onemocnění a jediným řešením bylo ošetření gama nožem ve Švédsku. Lidé posílali tolik peněz, že se vedení Nadace Charty 77 rozhodlo akci rozšířit, a tak se začalo vybírat na přístroj pro Československo.

„Peníze se opravdu sypaly. Taxikáři ze Staroměstského náměstí, o kterých se říkalo, že jenom kradou, mi přinesli peníze,“ vzpomíná bývalá ředitelka Nadace Charty 77 Božena Jirků.

„Je to zpráva o stavu společnosti. Já si myslím, že je to zpráva o tom, že Češi jsou schopni pomoci, když je potřeba,“ řekl v Událostech, komentářích náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. „Lidé tímhle gestem ukázali, co je pro ně důležité,“ souhlasila vědkyně Alžběta Ressnerová.

UK: Sbírka pro nemocného chlapce (zdroj: ČT24)