Češi o jarních prázdninách vyrazí na hory i k moři. Omikronu navzdory

Čechů, kteří se chystají na jarní prázdniny na hory nebo k moři, oproti loňsku výrazně přibylo – až o třicet procent. České televizi to sdělily největší cestovní kanceláře. Při nákupu zájezdů zákazníci volí odlišnou strategii než v minulých letech. Rezervují si je a platí až na poslední chvíli, a to kvůli nejistotě vyplývající z koronavirové situace. Nejčastějšími cíli jsou letos tuzemské hory a rakouské Alpy. Roste ale zájem i o exotiku – Egypt nebo Spojené arabské emiráty.

„Poptávka po zájezdech je poměrně vysoká, zejména v posledních týdnech výrazně roste, a to hlavně u lyžařských zájezdů do Alp. Hodně lidí v minulém roce poprvé po mnoha letech nebylo lyžovat,“ uvádí tiskový mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Podobné je to i u zájezdů do exotických destinací. „Část lidí, kteří nechtějí jet na hory, vyráží do míst jako Spojené arabské emiráty, Omán, Egypt nebo Kapverdy, které jsou v období jarních prázdnin hojně vyhledávané,“ dodává Bezděk. Zájem o exotiku se každoročně zvyšuje, ačkoliv lidé stále preferují cenově dostupnější lyžařské pobyty.

Vycestování komplikují opatření v jednotlivých destinacích, která se v souvislosti s rozšiřující se variantou koronaviru omikron často mění. Na zájem Čechů to ale zatím nemá příliš vliv. „Již vánoční a silvestrovské pobyty probíhaly bez větších komplikací. V prosinci se prodeje zájezdů zvýšily až na padesátiprocentní úroveň prosince roku 2019. Cestujícím nejčastěji stačí platný certifikát o očkování či prodělání nemoci a před cestou musí absolvovat test, který se ukazuje při ubytování,“ říká výkonná ředitelka asociace Kateřina Chaloupková.

Do Bulharska na lyže i letos

Podle marketingového ředitele cestovní kanceláře Alexandria Petra Šatného jsou Češi opatrnější a zájezdy kupují později. Oproti loňskému roku však vidí značný nárůst objednávek. „Loni touto dobou byl lockdown a cestování tak bylo výrazně složitější,“ připomíná.

Co se týče lyžařských zájezdů, podle Šatného dominuje tradičně Rakousko a Itálie. „Zájem je i o lyžování v Bulharsku, které v minulém roce zažilo velkou renesanci především díky tomu, že Rakousko s Itálií byly v uzávěře. V Bulharsku tak byly nejbližší otevřené sjezdovky a mnoho Čechů zjistilo, že se tam krásně lyžuje, ten zájem zde vidíme i letos,“ vysvětluje.

Podle největšího internetového prodejce cestovních zájezdů Invia je nárůst nákupů značný a dosahuje 25 až 30 procent během celého období jarních prázdnin. Ty jsou letos od 7. února do 20. března. Konkrétní termíny se liší v jednotlivých okresech, aby se zabránilo zahlcení ubytovacích kapacit.