Turecko je v kurzu, zájem Čechů o dovolenou v této zemi posiluje slabá lira

Události: Zájem o dovolenou v Turecku výrazně roste (zdroj: ČT24)

Prodejci hlásí mimořádný zájem o dovolenou v Turecku. Lidé sázejí na levnou liru. Ušetřit můžou za pobyt u moře a hlavně na poznávacích zájezdech. V přepočtu nízké ceny nicméně výrazně mění extrémní inflace, která meziročně přesáhla 36 procent.

Meziroční míra inflace v Turecku v prosinci vystoupila na 36,08 procenta z listopadové hodnoty 21,31 procenta, což citelně překonalo očekávání. Turecko se s vysokou inflací potýká mnoho let, ale tak vysoká jako v prosinci byla naposledy v září 2002.

Inflace jde ruku v ruce s propadem kurzu turecké liry a slabá měna je silným magnetem pro turisty. „Před Vánoci jsme nabídli například speciální adventní zájezd, který kombinoval návštěvu památek s nákupy na místních tržištích, byl úplně vyprodaný,“ zmínila Kateřina Pavlíková z Čedoku.

A další zájezdy do Istanbulu a okolí se plní. „Turecko je momentálně pro léto 2022 destinací číslo jedna, předstihlo i dlouholetou jedničku Řecko,“ uvedl mluvčí CK Fischer Jan Bezděk. „Máme prodeje o třicet procent vyšší než v roce 2019, tedy před pandemií,“ potvrzuje za Čedok Pavlíková.

Za lehátko v lirách, za hotel v eurech

Turisté ušetří hlavně na službách a nákupech mimo resorty. Může jít třeba o pronájem lodí, platby za lehátka na pláži nebo vstupy do aquaparků. Některé přepočtené ceny se v Turecku propadly na pětinu roku 2020. Za hotely a letenky se ale platí v eurech.

Do Istanbulu v současnosti z Letiště Václava Havla v Praze létají na pravidelných linkách dvě aerolinky. V květnu se k nim kvůli vysokému zájmu přidává další, nabídne spoj do Antalye.

Další zájem Čechů o zahraniční dovolené může povzbudit i sílící koruna. Kurz eura se dostal těsně pod pětadvacet korun.