„Nedorozumění.“ Podle ministerstva se podmínky vstupu do Česka zpřísňují nakonec pouze pro cizince

Před vstupem do České republiky i ze zemí s nízkým rizikem nákazy, vyznačených na mapě cestovatele zeleně a oranžově, budou muset mít lidé PCR test. Týká se to i očkovaných. Výjimka se vztahuje na lidi po posilovací dávce vakcíny či pro mladistvé. Ministerstvo zdravotnictví sice nejdříve oznámilo, že pro české občany začne nařízení platit na začátku ledna, následně ale v prohlášení uvedlo, že nakonec se zpřísnění bude týkat pouze cizinců, a to od pondělí.

Nařízení o testech před vstupem do České republiky bude podle tiskové zprávy platit také pro osoby očkované proti covidu, výjimku budou mít lidé po posilovací dávce vakcíny či děti do dvanácti let, dětem ve věku 12 až 18 let pak stačí očkování i bez třetí dávky. 

„Podmínky vstupu do České republiky se zpřísňují pouze pro cizince. Takto bude ještě dnes upraveno ochranné opatření. Při jeho přípravě a zveřejnění došlo k nedorozumění. Omlouváme se všem, kterých se mohla tato chyba dotknout, za způsobené komplikace,“ upřesnilo ve čtvrtek ministerstvo zdravotnictví na Twitteru.

Resort se tak omluvil za chybu poté, co v dřívější zprávě uvedl, že pro české občany začne opatření platit od 3. ledna. „Žádného českého občana se to netýká. Neuvažujeme v žádném případě o změně podmínek pro přicestování občanů do České republiky,“ uvedl v rozhovoru pro ČT ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) s tím, že opatření se vztahují pouze na lidi, kteří nejsou českými občany nebo v tuzemsku nemají přechodný či trvalý pobyt. 

Osoby neočkované proti covidu budou muset absolvovat další test mezi pátým a sedmým dnem po příjezdu do Česka z kterékoli země, sdělil resort. Ministerstvo zdravotnictví podle tiskové zprávy zpřísněním reaguje na novou variantu koronaviru omikron. 

Ministr zdravotnictví Válek: Změny po příjezdu do ČR jsou jen pro cizince (zdroj: ČT24)

„Riziko komunitního šíření tady je. To, co já považuji za důležité, a udělal jsem to okamžitě, je, aby se minimalizovaly všechny výjimky pro cizince, kteří jezdí do Česka a eventuálně sem mohou přivést nějakou mutaci, aby ty podmínky pro ně byly jasné,“ upřesnil ministr zdravotnictví. 

Při návratu ze země s vysokou nebo velmi vysokou mírou rizika je povinný PCR test v Česku nejdříve pátý, ale nejpozději 14. den po příjezdu. Dotyčná osoba mimo domov musí nosit respirátor do obdržení výsledku testu. Pokud člověk použije při příjezdu veřejnou dopravu, musí mít test před návratem a zároveň jít na další pátý až sedmý den po příjezdu.

Při návratu ze všech zemí musí cestující vyplnit příjezdový formulář, pokud necestuje individuální dopravou.

Místopředseda Asociace cestovních kanceláří Papež k nutnosti PCR testu při návratu z ciziny (zdroj: ČT24)