Češi budou smět do Chorvatska rok od ukončeného očkování. V pátek přibylo 824 případů covidu

V pátek laboratoře v Česku potvrdily 824 případů covidu, o 327 více než před týdnem. Počet hospitalizovaných proti čtvrtku klesl o sedm na 230 pacientů. Ve vážném stavu je 32 z nich. Reprodukční číslo ukazující rychlost šíření nákazy stouplo na 1,32 z předchozích 1,24, a je tak nejvyšší od první poloviny září. Chorvatsko povolilo, aby plně očkovaní Češi mohli do země přicestovat rok od závěrečné dávky.

On-line přenos

Koronavirus - říjen

  • 16:03

    Němečtí politici vyzývají, aby se uskutečnila schůzka, na které by zástupci jednotlivých spolkových zemí a spolkové vlády hledali řešení, jak před příchodem zimy naočkovat více lidí posilovací dávkou vakcíny proti covidu-19.

  • 15:49

    Rakousko hlásí na 5700 nakažených za den. Za týden přibylo 362 nakažených na sto tisíc obyvatel.

  • 14:01
    Česko

    Zákaz návštěv se kromě jičínské nemocnice týká i podřízené nemocnice v Novém Bydžově.

Dosud byla platnost vakcíny 270 dní, nově budou smět plně očkování Češi do Chorvatska rok od závěrečné dávky. Na Twitteru to v sobotu potvrdil ministr zahraniční Jakub Kulhánek (ČSSD). Chorvatsko je v létě nejoblíbenější zahraniční destinací Čechů. Letos jich tam zamířilo přes 750 tisíc, což je téměř tolik jako před vypuknutím pandemie koronaviru.

Na takzvané mapě cestovatele patří Chorvatsko do červené kategorie zemí s vysokým rizikem nákazy. Seznam české ministerstvo zdravotnictví každý týden aktualizuje na základě dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). Spolu s Chorvatskem budou od pondělí v červené kategorii také Bulharsko, Belgie, Irsko, Kypr, Norsko, Lotyšsko, Lucembursko, Slovensko, Německo, Rakousko, Rumunsko, Řecko a Švýcarsko.

Při návratu ze země s vysokou nebo velmi vysokou mírou rizika je povinný PCR test v Česku nejdříve pátý, ale nejpozději 14. den po příjezdu. Do té doby musí být dotyčná osoba v samoizolaci. Před návratem se test vyžaduje pouze v případě, že člověk použije veřejnou dopravu.

Podmínky při návratu se netýkají osob, které mají dva týdny ukončené očkování nebo v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid. Zůstává ale povinnost vyplnit příjezdový formulář. Ukončené očkování má v Česku necelých šest milionů lidí.

Nejvíce nakažených přibývá dál v Praze

Průměrná týdenní incidence covidu v Česku vzrostla ze 37 na 40 potvrzených případů na sto tisíc obyvatel. Nárůsty nakažených byly v mezitýdenním srovnání vyšší každý den tohoto týdne s výjimkou úterý. Od pondělí do pátku odhalily laboratoře 3615 nakažených. V předchozím týdnu to za stejné období bylo 2577 případů.

Reprodukční číslo se od konce srpna drží nad hodnotou jedna, která znamená zrychlování epidemie. Na začátku tohoto týdne bylo na hodnotě 1,11. Roste v posledních třech dnech. Dosud nejvýše bylo letos v první polovině září, kdy se dostalo na 1,47.

Epidemická situace se liší v jednotlivých regionech. V Praze připadá za uplynulých sedm dní na sto tisíc obyvatel osmapadesát nakažených, což je nejvíce v zemi. V Moravskoslezském kraji je incidence čtyřiapadesát, v jižních Čechách padesát. Naopak relativně nejlépe je na tom Karlovarský kraj se čtrnácti případy na sto tisíc obyvatel v posledních sedmi dnech. V Královéhradeckém kraji je incidence patnáct, v Libereckém pak šestnáct. 

Od začátku epidemie odhalily laboratoře v zemi 1 693 234 případů nákazy. Většina lidí se již z nemoci vyléčila.

Maďar: Zpřísňovat opatření není třeba

Počet hospitalizovaných se v posledních dnech příliš nemění. V pondělí bylo v nemocnicích s covidem 226 lidí, v pátek o čtyři více. V těžkém stavu bylo na začátku týdne 38 lidí, jejich počet se do pátku o šest snížil.

Podle epidemiologa Rastislava Maďara už není většina lidí vůči covidu vnímavá tak, aby u nich způsobil vážnější stav, protože nemoc buď prodělali, nebo jsou očkovaní, případně oboje. „Virus bude do nemocnic přivádět hlavně ty, kteří nákazu neprodělali a z vlastního rozhodnutí se nenechali očkovat, anebo osoby s oslabenou imunitou, které nevyužijí možnost bezplatného posílení imunity booster (podpůrnou) dávkou. Počet případů bude stoupat především v méně rizikových skupinách populace,“ sdělil Maďar. Zpřísňovat opatření proto podle něj není třeba.

Zdravotníci v pátek podali zhruba dvanáct tisíc dávek vakcíny. Bylo to nejvíce v tomto týdnu, ale zhruba o dva tisíce méně než před týdnem. Od začátku vakcinace bylo v Česku aplikováno 11,8 milionu dávek. Dokončené očkování má necelých šest milionů lidí.

Laboratoře v pátek provedly přibližně devětadevadesát tisíc testů, v mezitýdenním srovnání to bylo o šestadvacet tisíc testovaných méně.