Slovensko si na semaforu cestování pohorší. Šíření covidu v Česku zrychluje

Denní počet potvrzených případů koronaviru v Česku ve čtvrtek dosáhl 917. Proti středě bylo pozitivních testů o 183 víc, v mezitýdenním srovnání o 433. Průměrná týdenní incidence covidu v Česku vzrostla ze 33 na 37 potvrzených případů na sto tisíc obyvatel, což je nejvíc od konce května. Od pondělí se pak zpřísní pravidla cestování pro Slovensko nebo Estonsko.

On-line přenos

Koronavirus - říjen

  • 16:03

    Němečtí politici vyzývají, aby se uskutečnila schůzka, na které by zástupci jednotlivých spolkových zemí a spolkové vlády hledali řešení, jak před příchodem zimy naočkovat více lidí posilovací dávkou vakcíny proti covidu-19.

  • 15:49

    Rakousko hlásí na 5700 nakažených za den. Za týden přibylo 362 nakažených na sto tisíc obyvatel.

  • 14:01
    Česko

    Zákaz návštěv se kromě jičínské nemocnice týká i podřízené nemocnice v Novém Bydžově.

Od pondělí 4. října se změní cestovatelský semafor. V červené kategorii bude nově Slovensko a Lucembursko. Do mírnější oranžové kategorie se přesune Maďarsko a Lichtenštejnsko a neočkovaní lidé od tam budou mít naopak snadnější příjezd. Tmavě červená kategorie se rozroste o Estonsko. Naopak Malta a Azorské ostrovy budou nově zelené.

Při návratu ze zemí zelené, oranžové, červené a tmavě červené kategorie je nutné vyplnit příjezdový formulář. Před vstupem na území Česka nebo nejpozději do pěti dní po vstupu je povinnost podstoupit antigenní nebo RT-PCR test.

Výjimky z testování a samoizolace při návratu platí pro ty, kteří mají alespoň 14 dní po plném očkování nebo ty, kdo v posledních 180 dnech prodělali onemocnění covid-19. Zůstává jim jen povinnost vyplnit příjezdový formulář.

Česko také uznává očkování občanům třetích zemí, kteří mají dokončené očkování z mimounijní země látkou schválenou Evropskou agenturou pro léčivé přípravky, nebo jí odpovídající vakcínou, která je schválena Světovou zdravotnickou organizací pro nouzové použití. Musejí mít ale vystavený ověřitelný certifikát, který je zveřejněný v seznamu certifikátů na webu Ministerstva zdravotnictví.

Čísla

Reprodukční číslo ukazující rychlost šíření nákazy stouplo na 1,24 z předchozích 1,15. Vyšší bylo naposledy 11. září. Nad hodnotou jedna znamenající zrychlování epidemie se drží od konce srpna.

Stejně jako loni začal letos počet nově potvrzených případů růst s koncem prázdnin, návratem lidí do práce, dětí do škol a celkově větší mobilitou ve společnosti. V polovině září se denní počty nakažených dostaly nad 500, toto pondělí nad 600, ve středu nad 700 a ve čtvrtek nad 900. Za celé září přibylo v Česku podle statistik téměř 13 tisíc případů, v srpnu to bylo necelých šest tisíc.

Hospitalizace

Díky očkování a vysokému počtu lidí, kteří už nemoc prodělali, je ale nyní situace příznivější než při loňské podzimní vlně. Před rokem na konci září laboratoře potvrzovaly ze den téměř tři tisíce případů. V meziročním srovnání je situace lepší i v nemocnicích. V současné době je hospitalizovaných s covidem 219 lidí, z toho 35 je ve vážném stavu. Před rokem ležela v nemocnicích s covidem zhruba tisícovka lidí, ve vážném stavu jich byly dvě stovky.

Zemřelých s onemocněním covid-19 eviduje ministerstvo zdravotnictví podle aktuálních dat 30 475, ve čtvrtek uváděly statistiky o 16 zemřelých méně. Na tento týden připadá zatím devět zemřelých, na minulý 13. Loni touto dobou umíraly zhruba dvě desítky nakažených za den.

Testů laboratoře ve čtvrtek udělaly 76 tisíc, zhruba o 12 tisíc méně než před týdnem. Podíl odhalených případů nákazy na počtu testovaných ve čtvrtek rostl.

Očkování stagnuje, zavírají se centra

Incidenční číslo vzrostlo k pátku téměř ve všech krajích. Vyšší než celorepublikový průměr má Praha, kde je incidence 55, následuje Moravskoslezský kraj v přepočtu s 52 případy a Jihomoravský, Jihočeský a Středočeský kraj, kde je incidence nad čtyřicítkou. Další kraje jsou pod celorepublikovým průměrem. Nejlépe jsou na tom Liberecký a Královéhradecký kraj s 12 případy za posledních sedm dní v přepočtu na 100 tisíc lidí.

Zdravotníci ve čtvrtek aplikovali kolem 11 tisíc dávek vakcíny proti covidu, zhruba stejně jako před týdnem. Celkem bylo za dobu očkování podáno 11,81 milionu dávek. Plně naočkovaných je v zemi přes 5,96 milionu lidí.

Provoz v pátek ukončují další očkovací centra. Poslední vakcíny proti koronaviru podají v Obchodním centru Nový Smíchov. Fungovat začalo v polovině července. A provoz kvůli klesajícímu zájmu ukončí taky očkovací místo v Galerii Šantovka v Olomouci, o vakcinaci má zájem čím dál míň lidí.