Část zákazníků stále řeší proplácení poukázek za zájezdy neuskutečněné kvůli pandemii

Události: Problém s vouchery za nevyužité dovolené (zdroj: ČT24)

Před rokem skončila platnost speciálních voucherů, které měly pomoct cestovním kancelářím v době koronavirové krize. Pokud klient poukázky na náhradní zájezd nevyužil, měl dostat zpět své peníze za původně objednanou dovolenou. Některým zákazníkům ale dodnes nepřišly.

Poukazy ze zákona nazývaného lex voucher měly kompenzovat dovolené neuskutečné kvůli pandemii koronaviru. Na jaře roku 2020 ho prosadila tehdejší ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO), aby zabránila vlně úpadků cestovních kanceláří.

Ministerstvo pro místní rozvoj zákon považuje za úspěšný. „Dle našich informací je naprostá většina poukazů zpracována a vyřízena, ať už jejich využitím, nebo proplacením,“ uvedla tisková mluvčí resortu Veronika Hešíková. I přesto ale s vyplácením kompenzací někteří klienti hlásí táhnoucí se problémy. 

Potýká se s nimi například invalidní důchodkyně Alena Štemberová, která měla před dvěma lety odletět na dovolenou s vnoučaty. Kvůli pandemii se ale v březnu 2020 s dovolenou rozloučila. Cestovní kanceláři do té doby uhradila zhruba polovinu celkové částky. Pořadatel zájezdu jí ale dodnes peníze nevrátil. V lednu se sice soud vyjádřil ve prospěch Štemberové, firma se ale odvolala a spor o dvacet tisíc korun pokračuje dál. Podle ministerstva pro místní rozvoj je podobných případů málo.

Peníze až od pojišťovny

Po konci zákonné lhůty loni v září své peníze za neuskutečněnou dovolenou nedostala ani Eva Izáková. Termín platby pořadatel zájezdu, cestovní kancelář Fantasy Travel, několikrát odkládal.

„Různě se vymlouval, že to mají těžké, že to nepůjde a že nejprve musí vyplatit jiné vouchery a můj přijde na řadu 4. února 2022. Uplynul 4. únor a peníze stále nikde,“ popisuje svůj příběh. Na účet jí 36 tisíc korun nakonec přišlo až o dalších pět měsíců později. Své peníze však nakonec získala až od pojišťovny, která řešila pohledávky v rámci insolvence.

Část poukázek z loňského roku je podle Asociace cestovních kanceláři stále platných, týká se to těch, které cestovní kanceláře vystavovaly mimo lex voucher. „Tady ještě mohou být stovky, možná tisíce voucherů, které jsou ještě v platnosti,“ dodává šéf asociace Jan Papež. 

Podle dat ministerstva pro místní rozvoj letos skončilo v úpadku zatím pět cestovek. V porovnání s dobou před covidem se nejedná o významný počet.