Čaputová na Národní třídě uctila výročí sametové revoluce. Od předsedy Senátu obdržela pamětní medaili

Návštěva slovenské prezidentky v Česku (zdroj: ČT24)

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová je na oficiální návštěvě České republiky. V Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) v Praze se v poledne setkala s českým prezidentem Milošem Zemanem. Během návštěvy Senátu jí předseda horní parlamentní komory Miloš Vystrčil (ODS) předal stříbrnou pamětní medaili. Při příležitosti středečního státního svátku také Čaputová položila květiny u památníku na Národní třídě v Praze.

Po příletu přivítal s kyticí prezidentku Čaputovou předseda Senátu Vystrčil, následně vyrazila na setkání s prezidentem Zemanem v nemocnici. Na schůzku s českou hlavou státu měla Čaputová podle pravidel nastavených nemocnicí půl hodiny. Prezidentovi podle člena slovenské delegace přinesla med a balík čajů. 

Z nemocnice odjela prezidentka do Senátu, kde ji Vystrčil vyznamenal Stříbrnou medailí předsedy Senátu. Podle jeho slov Zuzana Čaputová pečuje o svobodu, pravdu a politickou kulturu v zemi. Slovenská hlava státu poté při svém projevu zmínila důležitost výročí 17. listopadu pro oba státy. 

Slovenská prezidentka Čaputová na Národní třídě (zdroj: ČT24)

„Demokracii musíme chránit a stále obnovovat i prostřednictvím hledání rovnováhy mezi svobodou a zodpovědností. Nezůstávejme tolerantní k netolerantnosti,“ prohlásila Čaputová. Doplnila také, že ocenění by ráda věnovala bezejmenným lidem, kteří se v roce 1989 účastnili demonstrací. 

Slovenská prezidentka se neformálně setkala i s novou předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). V Senátu Čaputová diskutovala se studenty. V půl páté odpoledne položila kytici u památníku na Národní třídě, kde uctila nadcházející výročí sametové revoluce. 

Návštěva slovenské prezidentky v Senátu (zdroj: ČT24)

„Jsem ráda, že předvečer výročí sametové revoluce můžu strávit právě tady v Praze,“ uvedla s tím, že to je podle ní symbolické. Její polední setkání s prezidentem Zemanem označila za setkání dvou přátel. Doplnila také, že na schůzce hovořili o pandemické i vnitropolitické situaci v Česku a na Slovensku. 

„Dovolím si říct, že pan prezident velmi symbolicky vystihl návštěvu, že to je návštěva dvou přátel jako hlav států, která symbolizuje i velmi blízký a přátelský vztah našich národů,“ popsala setkání. 

V pondělí navštívil prezidenta Zemana v nemocnici premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), ve středu odpoledne za ním přijede předseda ODS a kandidát na premiéra Petr Fiala. Návštěvy umožnilo pondělní přeložení prezidenta na lůžko dlouhodobé péče.

Miloš Zeman je hospitalizovaný od 10. října. Čaputová mu v dopise v polovině října popřála hodně zdraví a sil a rychlé uzdravení. V další korespondenci 28. října poblahopřála prezidentovi ke státnímu svátku. Podle webu slovenské prezidentky Zeman sám v dopise Čaputovou informoval o zlepšení svého zdravotního stavu a o tom, že může přijímat návštěvy.