Bouřky v Praze vyhnaly Botič na druhý stupeň, v Lázních Toušeň blesk zapálil stodolu

Bez komentáře: Česko zalil déšť, zemí se ženou bouřky (zdroj: ČT24)

Přes centrální část Česka přechází od pátečního odpoledne pásmo intenzivních bouřek, v Praze se nakrátko dostal na druhý stupeň povodňové aktivity potok Botič, ve středočeských Lázních Toušeň vzplála po úderu blesku stodola. Výstraha meteorologů trvá i v sobotu, kdy mají bouřky – a ještě intenzivnější – udeřit na Moravu a Slezsko.

V pátek začala do Česka přicházet od západu studená fronta s deštěm, který při přechodu republikou zvolna sílí. Výstraha před bouřkami s nízkým stupněm nebezpečí se týká Prahy, Středočeského, Jihočeského, Plzeňského, Královéhradeckého a Pardubického kraje a také Vysočiny.

Napršet může až 40 litrů vody na metr čtvereční a vítr může v nárazech dosáhnout rychlosti kolem 70 kilometrů za hodinu. V Praze už intenzivní srážky rozvodnily potok Botič, který se před devátou večer nakrátko dostal na druhý stupeň povodňové aktivity. 

Ve středních Čechách měli hasiči kvůli bouřkám přes sedmdesát výjezdů; k tomu největšímu muselo dojít v Lázních Toušeň na východ od Prahy, kde zásah blesku zapálil osmdesát metrů dlouhou stodolu.

Popadané větve a stromy výrazně omezily železniční dopravu mezi Karlštejnem a Zadní Třebání, náhradní autobusovou dopravu musely České dráhy zavést na páteřním koridoru mezi Plzní a Chebem.

Komplikace způsobil déšť i na jihu Čech, kde došlo podle informací energetické firmy E.ON k výpadkům proudu v okresech Písek a Strakonice; firma totiž zaznamenala kvůli bouři a větru na linkách vysokého napětí dvě poruchy po pádech stromů na vedení. Bez elektřiny se ocitly čtyři tisíce odběrných míst, v půl desáté se počet podařilo snížit na dvě stovky a práce pokračují.

Nejsilnější bouřky meteorologové čekají v noci na neděli

V sobotu začne pršet i na Moravě, nejsilnější bouřky meteorologové očekávají v noci na neděli. Výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí vydali pro Olomoucký a Zlínský kraj a většinu Moravskoslezského kraje s výjimkou oblastí Boskovicka a Tišnovska.

Ačkoliv srážkové úhrny by měly být podobné jako v pátek v Čechách, mohou být sobotní bouřky prudší, bude je navíc provázet vítr s nárazy o rychlosti kolem 25 metrů za sekundu, tedy 90 kilometrů za hodinu.

„Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě a podobně,“ uvedl ČHMÚ. Hrozí také rychlé rozvodnění menších vodních toků nebo podemletí komunikací.

Bouřky, které zasáhnou východní část republiky v noci na neděli, možná budou mít pokračování během dne. Meteorologové předpokládají, že vydají další výstrahu na bouřky s úhrny až 50 milimetrů, velkými kroupami a ještě prudšími poryvy větru než v noci. Pršet bude ovšem v celé republice, půjde však spíše o trvalý déšť.

Víkend přinese také velké rozdíly v teplotách mezi západem a jihovýchodem republiky. V sobotu meteorologové očekávají na západě Čech pouze 18 stupňů Celsia, zatímco na jihovýchodě Moravy 28 stupňů. V neděli budou rozdíly v teplotách ještě větší. V Karlovarském kraji bude jen 16 stupňů, na jihovýchodní Moravě až 32 stupňů.