Blatný sloučení dvou brněnských fakultních nemocnic nechystá, požaduje ale hlubší spolupráci

Ministerstvo zdravotnictví nechystá sloučení dvou brněnských fakultních nemocnic, řekl novinářům v Brně ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). O možném sloučení Fakultní nemocnice Brno a Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně se v poslední době mluvilo, ve svatoanenské nemocnici proti tomu vznikaly petice. Podle Blatného bude ale potřeba zintenzivnit spolupráci.

Otázka spolupráce dvou fakultních nemocnic byla jedním z témat, o kterém s Blatným debatovali ředitelé obou nemocnic. „Byl jsem znepokojen tím, že došlo k iniciaci petic a byla vyvolaná obava o existenci Fakultní nemocnice u svaté Anny. Nic takového já ani ministerstvo nechceme a udělám vše pro to, abych tuhle obavu rozptýlil. Mohu všechny ujistit, že ministerstvo nemá žádné takové zadání,“ řekl Blatný.

Podle něj není ohrožena existence ani jedné z fakultních nemocnic. „Je ale co zlepšovat a je potřeba prohlubovat spolupráci, aby v každé z nich bylo ve větším měřítku něco, co v té druhé není,“ dodal Blatný.

V Brně řešil zdravotnictví ve městě i v celém kraji, na setkání byli kromě ředitelů fakultních nemocnic i rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš, primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) i hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Ředitel svatoanenské nemocnice Vlastimil Vajdák uvedl, že vítá debatu ohledně spolupráce nemocnic a spolupráci se nebrání. 

Ředitel Fakultní nemocnice Brno Jaroslav Štěrba uvedl, že je mnoho oblastí, ve kterých se nemocnice mohou doplňovat, zástupci se ale zatím o ničem konkrétním nebavili. Podle Vajdáka lze řešit například společné nákupy nebo některé služby.

Fakultní nemocnice Brno má asi šest tisíc zaměstnanců, svatoanenská kolem tří a půl tisíce, včetně pracovníků Mezinárodního centra klinického výzkumu, které pod nemocnici spadá.