Bary a restaurace v Moravskoslezském kraji budou smět zavřít později. Ústecký kraj se částečně vrací k rouškám

V Moravskoslezském kraji se od pátečního rána zmírní protipandemická opatření. Bary a restaurace v regionu budou moci mít otevřeno do půlnoci, roušky ve vnitřních prostorách a dopravě ale zůstávají. V Ústeckém kraji budou nově od pátku od sedmé hodiny ranní opět povinné roušky v ambulancích praktických lékařů, v sociálních zařízeních nebo lékárnách. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) navíc oznámil zavedení některých plošných opatření. Od soboty bude povinné nosit roušky na vnitřních hromadných akcích nad 100 osob. Od pondělí pak bude omezena kapacita těchto akcí.

V Moravskoslezském kraji se zmírňují i pravidla pro konání kulturních akcí. Ty budou moci probíhat ve stejném rozsahu jako kdekoliv v Česku. Lidé v regionu však budou muset mít na těchto akcích roušku.

„Situace v kraji je setrvalá, nijak razantně se nemění. V daný okamžik je jediným bezpečným okresem Bruntál. Tam skutečně není nikdo (pozitivní), prověřuje se tam jeden případ,“ řekl na brífinku po jednání bezpečnostní rady Moravskoslezského kraje hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Naopak roušky budou i nadále nutné ve veřejné dopravě nebo ve vnitřních prostorách v regionu. Ponechání tohoto opatření v platnosti je podle hejtmana nezbytné, aby se zabránilo případnému dalšímu šíření nemoci covid-19.

Ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Pavla Svrčinová na brífinku řekla, že nákaza byla potvrzena také u jednoho z hráčů fotbalového klubu v Opavě.

„Všichni musí jít do karantény. Objednáváme je na testy, pak budou 14 dní v karanténě, potom půjdou znovu na testy. Také nařizujeme dezinfekci celého stadionu včetně masáží, rehabilitací, šaten,“ uvedla. Fotbalisté Opavy měli ve čtvrtek hrát s Olomoucí, zápas se ruší.

Roušky se vrací i na Ústecko

Od pátečních 7:00 se zavádí opatření i v Ústeckém kraji. „Kdo půjde ke svému obvodnímu lékaři nebo jinému ambulantnímu specialistovi či si koupit nebo vyzvednout léky nebo na návštěvu za svým příbuzným do domova pro seniory, bude muset mít roušku,“ řekla ve čtvrtek ředitelka Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem Lenka Šimůnková. V nemocnicích jsou roušky povinné z důvodu nařízení vlády od poloviny března.

V kraji podle Šimůnkové za poslední týden přibylo 18 nakažených koronavirem. Kromě několika nakažených sportovců jde také o dva seniory, a to z Ústí nad Labem a Chomutova. 

Podle informací ministerstva zdravotnictví se v regionu dosud nákaza potvrdila celkem u 617 lidí. Pacienti se mohou nechat otestovat i za poplatek v každé z pěti nemocnic společnosti Krajské zdravotní či v litoměřické nemocnici.

Okresy s více než 10 případy v přepočtu na 100 tisíc obyvatel za posledních 7 dnů
Zdroj: ČT24/Ministerstvo zdravotnictví

Ministr oznámil plošná opatření

Ministerstvo zdravotnictví navíc oznámilo návrat některých plošných opatření. Od sobotní půlnoci bude povinné nosit roušky na vnitřních hromadných akcích nad 100 osob. Od pondělí bude omezena kapacita těchto akcí na 500 osob, nyní činí 1000 lidí.

„Nebudeme zavádět žádná opatření, která by omezovala ekonomiku nebo volný pohyb osob. Přijatá opatření vycházejí z informací krajských hygienických stanic podle jejich zkušeností s novými ohnisky,“ uvedl ministr zdravotnictví na tiskové konferenci.

Pražská hygiena apeluje na nošení roušek na vnitřních akcích

Ředitelka pražských hygieniků Zdeňka Jágrová apelovala na povinnost nošení roušek na vnitřních hromadných akcích s účastí nad sto lidí. Učinila tak v souvislosti s pražským nočním klubem Techtle Mechtle, kde se na párty nakazilo několik desítek lidí.

„Pokud nenosí roušky, pokud pijí jedním brčkem nějaké drinky, tak to všechno přispívá velmi výrazně k tomu, aby se onemocnění takhle rozšířilo,“ poznamenala Jágrová.

Stanovisko klubu zatím není k dispozici. Zařízení pouze na Facebooku uvedlo, že z důvodu účinku dezinfekce prostoru bude dva dny uzavřen.

Za středu v Česku přibylo nejvíce nákaz od konce června

Ve středu přibylo v Česku 247 prokázaných případů nemoci covid-19. To je o 41 více než v úterý a zároveň nejvíc od konce června. Ve čtvrtek k 17:30 přibylo 159 potvrzených případů, což je více, než činily minulý týden nárůsty za celý den.

Od začátku epidemie se novým koronavirem v Česku nakazilo 14 724 lidí, z nichž se více než tři pětiny uzdravily. V souvislosti s koronavirem zemřelo 365 lidí. Aktuálně nemocných tak je 5067. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.