Babiš se ve sporu s Holcovou obrátil na Nejvyšší soud. Musel se omluvit za příspěvek na sociální síti

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš se brání proti rozsudku, který mu nařídil omluvit se investigativní novinářce Pavle Holcové za zveřejnění nepravdivého příspěvku na sociální síti. Podal dovolání k Nejvyššímu soudu. České televizi to sdělil Dominik Duchoň z Okresního soudu pro Prahu-západ, který se sporem o neoprávněný zásah do osobnostních práv zabýval v první instanci. Bývalý premiér zveřejnil omluvu šéfredaktorce webu Investigace.cz na svém facebooku letos v srpnu.

„Dovolání ve vámi dotazované věci podal žalovaný,“ uvedl pro ČT Duchoň. Doplnil, že dovolání směřuje proti smazání žalovaného příspěvku a nařízené omluvě. Případem se nyní bude zabývat Nejvyšší soud.

Babiš podle Investigace.cz loni v dubnu na svém profilu zveřejnil koláž s fotografií Holcové a textem „Pokud by se Babiš opovážil kandidovat na prezidenta, tak už je dávno s panem Sorosem domluvené, že na něho týden před volbami zase našijeme nějakou nepravdivou špínu. Posledně to zabralo. Pan Soros byl velmi spokojený.“

Příspěvek podle vedoucí redakce Investigace.cz Marie Wichterlové reagoval na  kauzu Pandora Papers, ve které server zveřejnil, že Babiš ve svých majetkových přiznáních neuvedl, že vlastní akcie offshorových firem. Oznámení týkající se kauzy loni v létě černošický úřad odložil.

Soud původně rozhodl o smazání příspěvku

Případ nejprve řešil Okresní soud pro Prahu-západ. Žalobu na ochranu osobnosti k němu podala Holcová. Soud loni v prosinci rozhodl, že Babiš musí příspěvek ze sociální sítě smazat. Proti rozhodnutí se odvolala Holcová i Babiš. Krajský soud v Praze po projednání obou odvolání potvrdil, že Babiš musí příspěvek odstranit, navíc mu ale uložil povinnost omluvy.

„Jsem přesvědčena o tom, že se jako novináři dodržující etické standardy máme postavit politikům, kteří nám až příliš často malují terče na záda a ponoukají své fanoušky k tomu, aby nás šikanovali,“ uvedla k rozsudku v tiskové zprávě Holcová.

Omluvu bývalý premiér následně zveřejnil na svém Facebooku. „Omlouvám se paní Pavle Holcové za neoprávněný zásah do jejích osobnostních práv způsobený zveřejněním nepravdivého příspěvku pod titulkem ‚Došlo Whatsappem‘ na internetové stránce www.facebook.com/AndrejBabis ze dne 2. 4. 2022,“ napsal Babiš.