Babiš se brání rozhodnutí ohledně jeho výroků o zaplacených demonstrantech. Případ jde k Nejvyššímu soudu

Bývalý předseda vlády Andrej Babiš (ANO) podal dovolání v případu jeho výroků o zaplacených demonstrantech ze srpna 2018. České televizi potvrdil informaci právní zástupce expremiéra Jiří Urbánek. Babiš se brání rozsudku Krajského soudu v Praze, který letos v červenci potvrdil uloženou povinnost se omluvit demonstrantce Janě Filipové, která předsedu hnutí ANO žalovala. Babiš už dříve řekl, že s rozhodnutím soudu nesouhlasí a žaloba podle něj není důvodná. Zároveň ale zdůraznil, že chce respektovat rozsudek a právní stát, a proto se dopisem Filipové omluvil.

Podání dovolání potvrdil mluvčí Okresního soudu Praha-západ Dominik Duchoň. Podle právníka Jiřího Urbánka se ho rozhodl podat právě Babiš. „Mohu potvrdit, že dovolání bylo podáno mým klientem,“ řekl Urbánek.

Bývalý premiér se za své výroky již omluvil. V září o tom informoval server Seznam Zprávy, který získal omluvný dopis určený Janě Filipové. Babiš v něm ale upozornil, že s rozhodnutím nesouhlasí, ale že respektuje právní stát. „… jsem neměl v úmyslu Vás jakýmkoliv způsobem urazit, ani to nedává smysl, neboť jsem Vás před započetím našeho sporu ani osobně neznal…“, píše Babiš v dopise. Poté následoval soudem nařízený text omluvy.

Podle Filipové ale omluva není upřímná. „Vzhledem k úvodu, který pan Babiš do dopisu připsal nad rámec soudem nařízeného textu, je zřejmé, že omluva není z jeho strany vůbec myšlena upřímně,“ citovaly Seznam Zprávy Filipovou.

I tak ji ale omluva příjemně překvapila, protože přišla včas ve lhůtě stanovené soudem. Náklady řízení, které nařídil soud Babišovi také zaplatit, totiž podle Seznam Zpráv přišly se zpožděním.

Nejvyšší soud bude o případu rozhodovat podruhé

V případu se podalo dovolání už v roce 2020, tenkrát Janou Filipovou. Krajský soud totiž v září 2020 rozhodl, že se Babiš omlouvat za výroky nemusí. Podle soudu Filipová neprokázala, že ji Babiš svými výroky poškodil.

Nejvyšší soud ale toto rozhodnutí zrušil letos v únoru. Podle něj bylo hlavním problémem tvrzení, že protestující dostali za svou účast peníze. Babiš se odvolával na vyjádření poslance ANO Pavla Růžičky, který údajně při jednom z protestů slyšel několik lidí, jak se baví o penězích. Podle Nejvyššího soudu však šlo o neověřené tvrzení. Babiš nepředložil jiné důkazy.

Demonstrace proti vyhlášení důvěry

Filipová se zúčastnila demonstrace 11. července 2018, kdy poslanci rozhodovali o tom, zda dají Babišově menšinové vládě důvěru. Babiš v reportáži následně uvedl, že je o zaplacení demonstrantů přesvědčený, protože protestující jsou „stále stejní lidi“, a že si neumí představit, že by někdo protestoval šestnáct hodin, takže „nějaká motivace tam bude“.

Babiš poté mluvil o zaplacených demonstracích v souvislosti s protestem před Českým rozhlasem z 21. srpna. V TV Barrandov na konci loňského srpna řekl, že lidé, co na něj pískali, byli zaplacení a že jde o politické odpůrce na objednávku. Odkazoval se přitom na vyjádření poslance ANO Pavla Růžičky, který po červencovém protestu zveřejnil, že slyšel několik lidí, jak se baví o tom, kam mají jít pro peníze.