Babiš a Pellegrini kritizovali plán na posílení pobřežní a pohraniční stráže EU

Události: Společné jednání české a slovenské vlády (zdroj: ČT24)

Premiéři České republiky Andrej Babiš a Slovenska Peter Pellegrini kritizovali plán na personální a finanční posílení pobřežní a pohraniční stráže EU. Posílit by měly stráže jednotlivých zemí na hranicích Evropské unie. Shodli se na tom na pondělním společném zasedání vlád obou zemí v Košicích. Konalo se pouhých několik dní před neformálním summitem hlav států a vlád Evropské unie v rakouském Salcburku a krátce před stoletým výročím vzniku Československa.

Na historicky šestém společném zasedání české a slovenské vlády v Košicích se premiéři shodli, že namísto navyšování rozpočtu a počtu příslušníků evropské pohraniční stráže by měla Evropská unie raději přímo poslat peníze zemím na okraji evropských hranic.

Babišovi vadí růst nákladů na evropskou stráž. „Náklady byly asi 1,7 miliardy euro (43,3 miliardy korun), teď Komise navrhuje deset miliard (254,5 miliardy korun). Jsem přesvědčen, že Řecko, Itálie a Malta žádný Frontex nepotřebují,“ uvedl. Posílení evropské stráže by podle něj znamenalo budování paralelní struktury.

Pellegrini v té souvislosti dodal, že si Frontex představuje spíš jako koordinační orgán. „Ale když mají narůst počty lidí, kteří ochraňují naše hranice, tak by to měli být primárně vojáci pobřežní stráže nebo vojska italské armády či policie, maltské, řecké, španělské, portugalské a tak dále,“ řekl Pellegrini. „Do jejich kapacit by se mělo investovat, evropská agentura by se měla starat o management,“ vysvětlil.

Česko a Slovensko chtějí těsněji spolupracovat při modernizaci armád

Babiš s Pellegrinim dále uvedli, že se během společného zasedání domluvili na vzájemné spolupráci při zbrojních tendrech a na tom, že budou vzájemně nakupovat svou vojenskou techniku. 

Pellegrini řekl, že sice některou vojenskou techniku musejí obě země nakupovat od partnerů ze zámoří, jsou ale oblasti, kde by požadavkům armád vyhovovala produkce českého nebo slovenského zbrojního průmyslu. Praha a Bratislava se tak podle něj dohodly, že se budou vzájemně informovat o připravovaných zbrojních tendrech. 

Babiš uvedl, že představitelé obou zemí se příští měsíc sejdou na zbrojním veletrhu v Brně, kde budou diskutovat o tom, do jakých oblastí chce která armáda investovat. Český premiér podotkl, že Česko vyrábí bojová vozidla, Slovensko houfnice a že by armády vzájemně mohly tuto techniku nakupovat. Spolupráce by se podle něj mohla do budoucna rozšířit i na zbývající země visegradské skupiny, tedy na Polsko a Maďarsko.

Dalším tématem, kterého se debata mezi oběma vládami dotkla, byla otázka nízké nezaměstnanosti. Ta je v obou zemích v současnosti na historickém minimu. Problémem  zůstává nedostatek kvalifikované pracovní síly a také to, že i přes volná pracovní místa řada lidí nepracuje. „Mluvili jsme o integraci nezaměstnaných a v tomto směru chceme určitě spolupracovat,“ řekl na tiskové konferenci Andrej Babiš.  

Jednání v Košicích se konalo pár dní před neformálním summitem EU

Setkání české a slovenské vlády se přitom konalo pouhých několik dní před neformálním summitem hlav států a vlád Evropské unie v rakouském Salcburku, kde se bude především řešit otázka migrace. Summitu bude předcházet také společná schůzka států Visegrádské skupiny, do níž kromě Česka a Slovenska patří také Maďarsko a Polsko.  

Už před společným zasedáním vlád oba premiéři zdůraznili vzájemné velmi dobré vztahy a zmínili plánované společné oslavy stoletého výročí vzniku Československa. Babiš slovenského premiéra Petera Pellegriniho uvítá 27. října v Praze, Češi se pak zúčastní slovenských oslav 30. října. „Jsme stále sobě nejbližší,“ uvedl s tím, že země spojuje byznys i spolupráce na úrovni vlád.

Tisková konference premiérů po zasedání české a slovenské vlády (zdroj: ČT24)

„Naše vztahy musíme nadále rozvíjet. Bylo by velkou chybou, pokud bychom spoléhali jen na jakýsi automatismus pokračování našich výjimečně blízkých vztahů kvůli tomu, že jsme žili 74 let ve společném státě,“ uvedl v úvodu setkání slovenský předseda vlády Peter Pellegrini, který bez bližších podrobností také hovořil o bilaterálních projektech.

Historický význam existence někdejšího společného státu Čechů a Slováků je podle Pellegriniho nezpochybnitelný, stejně jako jeho nenásilné rozdělení.

Slovenský premiér ve svém dopoledním projevu připomněl, že mladí lidé z Česka i Slovenska ztrácejí schopnost porozumění řeči druhého státu. V této souvislosti podpořil myšlenku spolupráce veřejnoprávních televizí obou států, aby Slováci mohli sledovat nedabované pořady v češtině a Češi ve slovenštině.