168 hodin: Politik ODS „předpověděl“ smrt onkologické pacientky. Zasáhl tak celou komunitu nemocných

168 hodin: Pohřbena zaživa (zdroj: ČT24)

Nejenom ženu, o níž se zmínil ve svém příspěvku na síti X, ale i mnoho dalších onkologických pacientů zasáhl starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS), když napsal, že ví, že dotyčná zemře. Osmadvacetiletá žena se již podruhé léčí s rakovinou, svůj boj se zákeřnou nemocí veřejně sdílí a sledují ho i desítky tisíc onkologických pacientek a pacientů po celém Česku. Pro mnoho z nich je klíčová naděje a víra, že jejich léčba skončí šťastně. O onkologických pacientech a jejich nadějích natáčely pro 168 hodin Darina Vlková a Eva Koryntová.

Komunální politik a bývalý šéfredaktor několika bulvárních serverů Pavel Novotný napsal na síti X v rámci kritiky hudebníka Felixe Slováčka, jenž dal před nadcházejícími eurovolbami najevo své sympatie předsedkyni komunistické strany, že ví o tom, „že mu zemře dcera“. Uvedl také, že mladá žena, která se léčí s rakovinou „nemá žádnou šanci“. Později ještě dodal, že „ona to ví“ a „bulvár to ví“.

Tím vyvolal pobouření. Na něj nejprve reagoval tím, že nechápe, co měl provést, že se na Twitteru „griluje za pravdu“ a že se omlouvat nebude. Nakonec se však omluvil. Některým pacientkám však forma jeho omluvy vadila.

Reakce pacientů a odborníků

Novotný zasáhl nejenom samotnou nemocnou Annu Slováčkovou, ale také další pacientky a pacienty, pro které je inspirací. Slováčková svůj boj s nemocí veřejně sdílí a inspiruje desítky tisíc lidí. „Zasáhl vlastně celou onkologickou komunitu. Každý pacient se s tím dokázal ztotožnit,“ zhodnotila pro 168 hodin výroky Veronika Blahuta, které před třemi lety diagnostikovali metastatickou rakovinu prsu.

„Mohlo se to dotknout každého člověka, kdo rakovinu má, protože rakovina je v naší společnosti doteď spojována se smrtí,“ reagovala Hana Samsonová, jíž byla také diagnostikována rakovina prsu. „Jakýkoliv podobný výrok bere pacientkám a pacientům s metastatickou rakovinou naději a to je podle mě nejhorší, co člověku, který bojuje s takto vážným nevyléčitelným onemocněním, můžete vzít,“ říká další onkologická pacientka Nikol Pazderová.

„Obzvlášť pro mladé lidi, kteří si vyslechli onkologickou diagnózu, je Anička sluníčko, které září a kterého si nesmírně všímají,“ vysvětluje onkopsycholožka Jitka Weber. „Vyjádření podobného druhu mohou výrazně ovlivnit psychiku nemocného, vnímání jeho nemoci a dá se říci, že mohou dokonce vést ke zhoršení průběhu celého onemocnění,“ doplnil přednost Onkologické kliniky 1. LF UK, VFN a ÚVN Luboš Petruželka.