Na Litoměřicku se ve volbách do Senátu pokusí uspět osm kandidátů

Na Litoměřicku se ve volbách do Senátu pokusí uspět osm kandidátů. Křeslo chce obhájit senátor za ODS Ladislav Chlupáč. Při minulých volbách dlouholetý starosta Litoměřic v druhém kole porazil lékaře Ondřeje Štěrbu za ANO, který rovněž kandiduje. První kolo voleb do třetiny Senátu se uskuteční spolu s krajskými volbami 20. a 21. září, případné druhé kolo o týden později.

Mezi kandidáty je i zastupitel a bývalý náměstek děčínského primátora Jan Skalický, který kandiduje za koalici Stačilo! (KSČM, ČSNS). Do zastupitelstva v Děčíně kandidoval za ANO. Dlouholetý zastánce stavby jezu na Labi měl trvalé bydliště v Děčíně jen měsíc před volbami. Skupina lidí kvůli tomu tehdy dala návrh na neplatnost voleb, podle nich si Skalický změnil bydliště kvůli volbám. Soud návrh zamítl, v odůvodnění sdělil, že Skalického k Děčínu vážou pracovní a zájmové vazby, které jsou spojené i s faktickým pobytem ve městě. Uchazeč o křeslo v Senátu nemusí mít trvalé bydliště v místě, kde kandiduje.

Ve volebním obvodu 29 Litoměřice kandiduje také například poslanec a starosta Malých Žernosek Petr Liška, kandidát hnutí STAN. Znovu se chce pokusit získat místo v horní komoře Miroslav Jiránek, jenž při minulých senátních volbách kandidoval za hnutí PRO Zdraví, letos kandiduje za Piráty.

Za SPD a Trikoloru kandiduje Ilja Baudyš, za Českou suverenitu sociální demokracii Vladimír Vlk a za Svobodné Martin Kratochvíl.

Kandidáti do Senátu 2024
Zdroj: ČSÚ, ČT24

Senátní obvod Litoměřice zahrnuje obce v Ústeckém kraji a některé ve Středočeském kraji v okrese Kladno. O senátní volby je tradičně nízký zájem. Na Litoměřicku přišlo při posledním hlasování o novém senátorovi 16,50 procenta voličů.