Ve světě přibývá podivných žloutenek u dětí. Vědci podezřívají virus

V Evropě přibývá případů infekčního zánětu jater u dětí, jehož původce zatím lékaři neznají. Nyní stejný problém potvrdily i americké zdravotní úřady.

Jako první informovala o infekci minulý týden Británie, podle tamních úřadů se od ledna objevilo 74 případů hepatitidy. Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) uvedlo, že další případy hlásí Dánsko, Irsko, Nizozemsko a Španělsko. Devět případů u dětí ve věku od jednoho do šesti let zaznamenal i americký stát Alabama, napsala agentura Reuters.

„Mírná hepatitida je u dětí v důsledku virové nákazy velice běžná, to, co vidíme nyní, je ale výrazně odlišné,“ citovala agentura Reuters britského infektologa Grahama Cookea z londýnské Imperial College. Podle něj byly některé z britských případů natolik vážné, že děti musely být hospitalizovány na specializovaných odděleních a několik z nich potřebovalo transplantaci jater.

Studio ČT24: Lékař Husa o příbytku případů žloutenky u dětí v Evropě (zdroj: ČT24)

Cooke se domnívá, že nákazu hepatitidou nelze spojovat s pandemií covidu-19. Jeho kolegové zkoumají, zda záněty jater nemůže způsobovat adenovirus. Ten je ale u dětí natolik běžný, že podle odborníků fakt, že se prokázal u dětí s hepatitidou, nemusí znamenat, že ji tento virus způsobuje.

„V tuto chvíli zůstává přesná příčina hepatitidy u těchto dětí neznámá,“ uvedlo ECDC. U případů v Británii se nenašla žádná souvislost s očkováním proti covidu-19, protože nemocné děti očkované nebyly. Žádné z nich nebylo v zahraničí.

Co by to mohlo být?

Zdá se, že viníkem případů zánětu jater by  mohl být patogen adenovirus 41, uvedlo americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Jedná se o virus, který se šíří (podobně jako covid) těsným kontaktem a respiračními exkrety. Adenoviry se mohou šířit také stolicí, proto je důležité mytí rukou.

Všechny děti s touto žloutenkou byly dříve zdravé a neměly covid-19, uvedl zdravotní úřad. To je zvláštní, protože adenovirus 41 obvykle infikuje pouze děti s oslabenou imunitou a podle CDC „není známo, že by byl příčinou hepatitidy u jinak zdravých dětí“. Na toto onemocnění neexistuje žádná přímá léčba. Adenovirus 41 často způsobuje dětskou akutní gastroenteritidu, jejíž příznaky zahrnují:

  • průjem
  • zvracení
  • horečka
  • respirační příznaky

CDC prozatím doporučuje, aby zdravotníci testovali děti s neobvyklými, nevysvětlitelnými případy hepatitidy na adenovirus pomocí PCR testů.