Očkování proti covidu chrání děti před multisystémovým zánětem

Že jsou vakcíny proti covidu velmi účinné a současně bezpečné také u dětí, ukázala řada studií i analýz dat z reálného života. Teprve nyní se ale objevují informace o tom, jaký je jejich vliv na takzvaný multisystémový zánětlivý syndrom u dětí (MIS-C). Tato komplikace, která se kvůli covidu někdy u dětí vyskytuje, jim může přivést natolik závažné problémy, že to vyžaduje hospitalizaci. Vakcinace naopak prospívá.

Multisystémový zánětlivý syndrom MIS-C je zákeřný tím, že se obvykle objevuje až po překonání samotného covidu, nejčastěji dva až šest týdnů po mírné nebo asymptomatické infekci. Je to vzácné hyperzánětlivé onemocnění vyznačující se závažnými stavy vyžadujícími hospitalizaci –⁠ typicky zasahuje nejméně dva důležité orgány nebo systémy orgánů.

Americká studie zveřejněná na začátku ledna v časopise Morbidity and Mortality Weekly zkoumala účinnost vakcíny od společnosti Pfizer proti této nemoci. Lékaři z amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) porovnávali data z reálného života u asi dvou stovek dětí v průměrném věku čtrnácti let.

Dvě dávky vakcíny podle jejich zjištění fungovaly u dvanácti- až osmnáctiletých velmi účinně a zánětlivému syndromu dokázaly zabránit na 91 procent. 

Kritické případy MIS-C pouze u neočkovaných

Ještě důležitější z hlediska dětí a jejich rodičů ale je, jak účinná byla vakcína proti opravdu vážnému průběhu nemoci. Celkem 38 dětí s MIS-C bylo hospitalizováno na JIP lůžkách, ale ani jeden z nich nebyl očkován.

Délka hospitalizace očkovaných a neočkovaných účastníků byla podobná, v průměru pět dní, a ani v jedné skupině nebylo hlášeno žádné úmrtí. Celkově 89 procent pacientů mělo postižení kardiovaskulárního systému, 82 procent gastrointestinální postižení a 67 procent hematologické (krevní) postižení.

Autoři upozornili, že není známa délka doby, kdy dvě dávky vakcíny chrání před MIS-C, a také že tato studie byla příliš malá na to, aby se daly její výsledky zcela zobecnit na všechny populace. Berou ji ale jako další silný argument pro očkování proti covidu v této skupině.

„Analýza poskytuje podpůrný důkaz, že očkování dětí a dospívajících je vysoce ochranné proti MIS-C i covidu-19, a zdůrazňuje význam očkování všech dětí, které mají nárok na očkování,“ píší vědci v závěru.

Francouzi potvrzují

Velmi podobná data přišla v polovině ledna také z Francie. Tamní nová studie říká, že většina adolescentů s MIS-C nebyla očkována, ale patřili do skupiny, která už na očkování měla nárok.

Tyto výsledky naznačují, že očkování proti covidu vakcínami na principu mRNA bylo spojeno s nižším výskytem MIS-C u dospívajících. Podobně jako u covidu je i u MIS-C důležité projít dvoudávkovou vakcinací.