Společnost Blue Origin miliardáře Bezose žaluje NASA. Chce stavět lunární modul

Firma Blue Origin Jeffa Bezose žaluje americkou vesmírnou agenturu NASA kvůli svému vyřazení z tendru na stavbu lunárního modulu a rozhodnutí agentury uzavřít smlouvu v hodnotě 2,9 miliardy dolarů (62,6 miliardy korun) výhradně s firmou Elona Muska SpaceX. Bezos, bývalý šéf společnosti Amazon, považuje smlouvu za nespravedlivou, informovala stanice BBC.

Agentura NASA potvrdila, že byla na žalobu upozorněna, a v tuto chvíli zkoumá její detaily, píše Le Monde.

Blue Origin v žalobě, kterou u federálního soudu podala v pátek, napadá nestrannost agentury NASA. V rámci programu Artemis by měli astronauti letět v roce 2024 na Měsíc. NASA si v dubnu pro konstrukci obytného lunárního modulu vybrala SpaceX, ale podle Blue Origin byly nabídky natolik srovnatelné, že měla agentura zadat zakázku více firmám.

Několik neúspěšných účastníků tendru se již v dubnu obrátilo na Vládní kontrolní úřad (GAO), ten ale stížnost na konci července zamítl. NASA měla podle GAO naprosté právo vybrat „více vítězů tendru, jednoho vítěze nebo žádného“. Blue Origin se však rozhodla v boji proti svému vyřazení z miliardové zakázky pokračovat.

NASA nemá dost peněz

V době vyhlášení výsledků tendru šéfka programu Kathy Luedersová připustila, že současný rozpočet vesmírné agentury jí brání ve výběru dvou společností. Stalo se tak poté, co americký Kongres agentuře poskytl pouze 850 milionů dolarů (18,4 miliardy korun) namísto požadovaných 3,3 miliardy dolarů (71,2 miliardy korun), připomíná BBC.

Program Artemis je zaměřený na průzkum a využití zdrojů ve vesmíru, včetně Měsíce a v budoucnu i Marsu. Má ambici dostat Američany opět na povrch Měsíce, kde byli naposledy v roce 1972. Poprvé by na něm měla stanout také žena. Harmonogram projektu je podle listu Le Monde vnímán jako velmi ambiciózní.