NASA ocenila fotku komety od opavského vědce. Zvolila ji snímkem dne

V soboru 31. července 2021 publikoval americký úřad NASA jako prestižní astronomický snímek dne fotografii s názvem „Remembering NEOWISE“ (Vzpomínka na NEOWISE). Jeho autorem je Petr Horálek z Fyzikálního ústavu v Opavě.

Snímek připomíná rok od průletu jasné komety C/2020 F3 NEOWISE kolem Země. Ta zazářila vloni v červenci na ranní a později i večerní obloze a byla nejvýraznější kometou na severní polokouli za posledních 23 let. Díky jejímu průletu před „Velkým vozem“, a navíc v době pandemie, kdy lidé více věnovali více zájmu přírodě, se stala jedním z nejfotografovanějších astronomických těles vůbec.

Snímek vznikl 23. července 2020 na táborové základně Klondike u osady Severní (obec Lobendava) během přednášky o vesmíru pod noční oblohou. Během besedy ukazoval autor snímku dalekohledem kometu účastníkům tábora a vedle pozorování měl ustavený aparát se světelným objektivem na malé přenosné montáži.

Aparát nasnímal celkem 19 půlminutových expozic, které pak byly složeny do jednoho snímku, aby byl potlačen nežádoucí šum, a dalšími sofistikovanými úpravami zvýraznil autor také struktury v obou ohonech komety. Během snímání přecházela přes Velký vůz závojovitá oblačnost, kterou nasvěcovala města v dálce a na snímku se pak projevila jako rovnoběžné světlé pásy. Ty dávají celé kompozici dramatický nádech.

Jde už o třetí snímek Fyzikálního ústavu v Opavě a v pořadí 29. snímek NASA od autora Petra Horálka, který takto NASA ocenila. Zároveň jde o 17. snímek dne NASA, který vznikl na území České republiky, a také o třetí oceněný snímek komety NEOWISE od českého autora (první 11. července 2020 od Miloslava Druckmüllera a druhý 16. července 2020 rovněž od Petra Horálka). 

Co je APOD?

Astronomický snímek dne NASA (Astronomy Picture Of the Day, zkráceně APOD) je prestižní ocenění nejzajímavější astronomické fotografie dne, kterou pro každý den pečlivě vybírají a následně doplňují osvětným popisem editoři Jerry Bonnell (z Michiganské technologické Univerzity) a Robert Nemiroff (z Univerzity v Marylandu), spolupracovníci NASA.

Mottem APOD je „Objevujte vesmír“ a od roku 1995, kdy byl výběr zahájen, se stal jedním z nejuznávanějších svého typu po celém světě. Průvodní texty jsou překládány do 23 světových jazyků včetně češtiny (o kterou se stará od roku 1999 Josef Chlachula) a na sociálních sítích je APOD sledován stamiliony návštěvníků denně.