Více než 40 procent lidí s koronavirem o nákaze neví, ukazuje německá studie

Více než 40 procent lidí infikovaných koronavirem o nákaze neví. Zjistili to vědci z univerzitního lékařského centra v německé Mohuči. Kvůli studii zkoumali nákazu v západoněmeckém městě a v sousedním okrese Mohuč-Bingen.

Ke každým deseti lidem, kteří byli evidováni jako nakažení, je třeba připočíst zhruba osm dalších osob, které byly nakažené a nevěděly o tom, řekl koordinátor studie Philipp Wild. Muži byli častěji (44,2 procenta) nevědomě infikováni virem SARS-CoV-2 než ženy (40,6 procenta), uvedl vědec.

Studie se od října 2020 do konce června 2021 zúčastnilo přibližně 10 520 osob ve věku 25 až 88 let z Mohuče a okresu Mohuč-Bingen. Výsledky jsou podle Wilda pro tuto oblast reprezentativní. Studie, která zatím nebyla publikována ve vědeckém časopise, navazuje na takzvanou Gutenbergovu zdravotní studii.

Problém s testy

Nová studie předpokládá, že od října 2020 do začátku července 2021 se novým koronavirem ve zkoumané oblasti nakazilo přibližně 6,3 procenta osob. Institut Roberta Kocha, který má v Německu monitorování epidemie na starost, zaznamenal během celého pandemického období od konce ledna 2020 do tohoto úterý v celém Německu přibližně 4,5 procenta osob s potvrzenou nákazkou virem SARS-CoV-2.

Vědci vycházeli ve studii z několika druhů testů; u těch protilátkových se ale ukázalo, že jsou značně nespolehlivé –⁠ část totiž neumí odhalit všechny protilátky. Aby tuto slabinu eliminovali, použili ve studii další typ protilátkového testu, díky kterému našli důkazy o prodělané nemoci u dalších osob.