Evropská kosmická agentura hledá astronauty. Oslovila zejména ženy a poprvé i lidi s postižením

Evropská kosmická agentura (ESA) hledá nové astronauty a připravuje k tomu výběrové řízení. Zájemci o práci ve vesmíru se budou moci hlásit od 31. března.

Podrobnosti o výběrovém řízení hodlají představitelé agentury sdělit 16. února na tiskové konferenci, informovala ESA. Dala přitom najevo, že chystá i projekt pro astronauty s tělesným postižením.

Evropská kosmická agentura hledá nové posily poprvé po 11 letech. Smyslem výběrového řízení je podle sdělení zahájit generační výměnu. Cílem je také „podnícení genderové rozmanitosti“, a agentura proto „apeluje zejména na ženy, aby podaly své přihlášky a rozšířily tým astronautů ESA“.

„Abychom posunuli hranice poznání, potřebujeme širší záběr než dosud. Toto přijímací řízení je prvním krokem,“ uvedl v souvislosti s chystaným konkurzem generální ředitel Evropské kosmické agentury Jan Wörner.

Ředitel pro pilotovaný a robotický výzkum ESA David Parker dodal, že agentura si velice zakládá na tom, aby reprezentovala veškeré představitele společnosti. „Rozmanitost v ESA by se neměla vztahovat jen na původ, věk, dosavadní zkušenosti či pohlaví astronautů, ale měli bychom ve svých řadách přivítat třeba také lidi s tělesným postižením. Aby se tento sen proměnil v realitu, oznamuji vedle konkurzu do týmu astronautů i projekt vytváření podmínek pro parastronauty, což je novinka, pro niž uzrál čas,“ uvedl Parker.