Krása mikrosvěta. Soutěž o nejlepší záběry z mikroskopu vyhrálo video ohroženého korálu

Nikon Small World video: nejlepší videa světa pod mikroskopem (zdroj: Nikon Small World)

V pondělí byly vyhlášeny výsledky už devátého ročníku soutěže Nikon Small World in Motion. Ta hodnotí videa, která ukazují miniaturní svět pozorovatelný jen moderními mikroskopy. Výhercem se stalo video biologa Philippa Laissua, který dokázal zdokumentovat růst korálu, respektivive polypa, jenž korál tvoří.

Odborná porota u vítěze ocenila především technickou náročnost snímku: protože jsou polypi velmi citliví na světlo, musel vědec postupovat nesmírně opatrně a se speciálně upraveným mikroskopem. Porotci dodali, že důležité take je, že video přiblížilo růst korálů, které ohrožují znečištění i klimatické změny.

Video zobrazuje také řasy (na videu mají růžovou barvu), které s korály žijí v prospěšné symbióze. „Korálové útesy mizí znepokojivou rychlostí,“ uvedl autor vítězných záběrů Laissue. „Doufám, že toto video ukáže lidem jejich krásu a současně zvedne povědomí o tom, jak jsou ohrožené.“

Na druhém místě parazit

„Tyto úžasné snímky nám ukazují, jak moc pokročila během posledních let mikroskopická technika,“ prohlásil pak člen poroty Eric Flem. „Je pozoruhodné, že můžeme přinášet nádherné vizuály, které vědecky i společensky zdůrazňují tak důležitá témata, jako je třeba úbytek korálů.“

Druhé místo získal Richard Kirby za video parazita jménem Vampyrophrya, který opouští tělo svého hostitele, druhu možského planktonu. Na třetím místě skončil snímek bratrů Tommyho a Jesseho Gunnových, kteří nafilmovali mikroorganismus Stylonychia vytvářející vodní vír.