Nejobtížnější mise v historii SpaceX odstartovala. Muskův Falcon Heavy vypustí 24 družic na 3 dráhy

Z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě odstartovala raketa soukromé americké společnosti SpaceX Falcon Heavy s nákladem 24 experimentálních družic. Jde o třetí start této rakety, která je nejsilnějším nosičem současnosti. Společnost SpaceX vizionáře Elona Muska označila úterní start za jeden z nejnáročnějších, o který se firma kdy pokusila.

Tento start Falconu Heavy byl vůbec první, který proběhl v noci. A poprvé vynesl náklad pro americké ministerstvo obrany – zároveň jde o první sdílenou misi. To znamená, že nese satelity více dodavatelů.

Součástí nákladu jsou i atomové hodiny NASA. Jejich úkolem bude zdokonalit navigaci napříč vesmírem, která se dosud řídí ze Země. To ale do budoucna může při delších misích představovat problém. Přenos jedné zprávy vzhledem ke vzdálenosti může trvat příliš dlouho, naopak pomocí atomových hodin bude kosmická loď schopná zjistit sama o sobě, kde se nachází.

Obnovitelná raketa

Mise má ještě další prvenství: vůbec poprvé byly opětovně použity boční stupně Falconu Heavy ve variantě Block 5. Zároveň jde o první misi pro americké ministerstvo obrany s už použitými bočními stupni.

Oběma se úspěšně podařilo přistát synchronně na vybetonovaných plochách floridského kosmodromu – jsou znovupoužitelné, takže Elonu Muskovi šetří náklady. 

Také centrální stupeň se pokusil se o přistání v rekordní vzdálenosti – na mořské plošině, která byla od pobřeží vzdálená 1236 kilometrů, ale tato část se nepodařila, centrální stupeň tento náročný manévr nezvládl a byl během přistání zničen, když minul centrální plošinu.