Kosmický kamion Dragon donesl na ISS zásoby i mikročipy pro pokusy

Nákladní loď Dragon společnosti SpaceX v pondělí dorazila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Loď zachytilo robotické rameno, které slouží k jejímu připojení ke stanici. Dragon na ISS dopravil 2,5 tuny zásob, paliva, ale i zařízení a materiálů k dalšímu výzkumu a vědeckým experimentům.

Posádka orbitálního komplexu následně s pomocí paže Canadarm 2 připojila Dragon ke staničnímu modulu Harmony, kde zůstane zakotven do konce května. Poté se loď vrátí zpět na Zemi, kam dopraví výsledky vědecké práce a další náklad.

U ISS aktuálně kotví šest kosmických lodí. Vedle Dragonu je to Cygnus americké společnosti Northrop Grumman, dvojice ruských nákladních plavidel Progress a dvě ruské pilotované lodi Sojuz.

Dragon vynesla v sobotu na oběžnou dráhu kolem Země z mysu Canaveral raketa Falcon 9, která rovněž patří společnosti SpaceX. Start musel být předtím z technických důvodů několikrát odložen. Nejprve za odklady mohly problémy s rozvodem proudu na ISS a naposledy v pátek únik helia na druhém stupni nosné rakety a potíže s přistávací plošinou v Atlantském oceánu.

Šest statečných

Na Mezinárodní vesmírné stanici nyní pracuje šestičlenná posádka. Tvoří ji američtí astronauti Nick Hague, Anne McClainová a Christina Kochová, Kanaďan David Saint-Jacques a ruští kosmonauti Alexej Ovčinin a Oleg Kononěnko.

Mezi nákladem, který Dragon na ISS nyní dopravil, je vedle jídla, vody a dalších věcí nezbytných k provozu stanice s lidskou posádkou řada zařízení a materiálů určených pro vědecké experimenty. K výzkumu budou sloužit například tkáňové čipy, které se používají k simulaci lidských orgánů. Vědci doufají, že jim tyto čipy pomohou lépe poznat účinky mikrogravitace na lidské tělo.

Na palubě Dragonu je také zařízení Orbiting Carbon Observatory-3, které robotická paže umístí na vnější straně ISS a které bude měřit zdroje a poklesy oxidu uhličitého v zemské atmosféře. Dalším novým experimentem je podle NASA Fotobioreaktor, který bude testovat pěstování mikrořas, jež mohou jednoho dne na vesmírné stanici sloužit jako potrava i jako zdroj kyslíku.