Další důsledek změny klimatu? Teplé zimy zvyšují riziko kriminality, tvrdí vědci

Změna klimatu může mít negativní dopady také na míru kriminality. Na tento trend poukázala nová studie, kterou zveřejnil časopis GeoHealth. Teplejší počasí v zimních měsících podle jejích autorů zvyšuje riziko výskytu násilných trestných činů.

Skupina vědců z University of Colorado Boulder  zkoumala vztah mezi teplotou během zimních měsíců a výskytem kriminality.

Výzkumníci měli k dispozici databázi od FBI (Federálního úřadu pro vyšetřování) zahrnující měsíční statistiky násilných trestných činů z celkem šestnácti tisíc měst napříč USA. Jednalo se o takové kriminální akty, jako jsou vraždy, znásilnění, přepadení, krádeže nebo násilná vloupání. 

Data od FBI sesbíraná za roky 1979 až 2016 následně vědci porovnávali s informacemi od Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA). 

Během analýzy pak autoři odhalili spojení mezi změnou klimatu a mírou výskytu kriminality. Násilné trestné činy se podle nich téměř vždy odehrávaly častěji, pokud během zimních měsíců panovalo umírněné počasí.

Tento trend byl přitom nejvíc zřetelný ve městech na severovýchodě a středovýchodě USA. Pro ty byly totiž dříve typické mrazivé zimy, ale v posledních letech se tam během zimních měsíců poměrně výrazně oteplilo.

Víc příležitostí pro zločin

K tomu, aby se zločin mohl stát, jsou zapotřebí tři věci: motivovaný útočník, vhodný cíl a absence ochránce, například policisty. To, že se všechny tyto tři podmínky sejdou, je pravděpodobnější, pokud je počasí umírněné. 

Spojení mezi vyššími teplotami a mírou kriminality ale během letních měsíců mizí, zjistila studie. Výzkum tak zpochybňuje alternativní teorii, která tvrdí, že teplo způsobuje stres, který vede k tomu, že lidé budou spíš páchat trestné činy .  

„Vztah mezi klimatem, lidskou interakcí a zločinem, který jsme odhalili, je něco, co bude mít dopad na blaho lidí,“ uvedl hlavní autor výzkumu Ryan Harp.