V těsné blízkosti Země proletěl malý asteroid. Otestoval varovný systém

V těsné blízkosti Země proletěl ve čtvrtek malý asteroid, který umožnil vědcům, aby vyzkoušeli varovné systémy. Ty by se měly aktivovat, pokud by naší planetě hrozila vesmírná kolize.

Asteroid s názvem 2012 TC4 minul Zemi ve vzdálenosti asi 44 tisíc kilometrů. Pro srovnání – Měsíc je od Země vzdálen asi 384 tisíc kilometrů a geostacionární družice se pohybují ve výšce do 36 tisíc kilometrů.

Astronomové nicméně prohlásili, že asteroid nepředstavoval pro naši planetu nebezpečí. Umožnil ale, aby experti vyzkoušeli systémy varování.

Hra na katastrofu

„V podstatě jsme předstírali, že jde o ‚kritický‘ objekt, u něhož je velké riziko, že narazí do Země… Otestovali jsme komunikační kanály a teleskopy a radarové systémy pro pozorování,“ poznamenal Detlef Koschny z Evropské kosmické agentury (ESA).

Výsledky testu nebyly podle něj ve všem uspokojivé. Jeden velký radarový systém umístěný na Portoriku nefungoval, protože jej poškodil hurikán Maria. Místo něj byl použit jiný radarový systém v USA, uvedl Koschny. „Právě proto provádíme tyto zkoušky, aby nás takové věci nepřekvapily,“ dodal.

Radarové záběry ukázaly, že asteroid měl šířku deset až 12 metrů. Velikostí tedy zhruba odpovídal asteroidu, který v roce 2013 explodoval nad Čeljabinskem v Rusku.