Doněck: Policie zadržela 70 lidí, včetně „lidového gubernátora“

Kyjev – Konfrontace mezi proruskými demonstranty a Kyjevem na východě Ukrajiny pokračuje. V Doněcku ráno policie vytlačila ze sídla oblastní správy protestující, kteří budovu obsadili ve středu a na její střeše vyvěsili ruskou vlajku. Podle místních médií bezpečnostní složky při poměrně rázném zákroku zadrželi 70 lidí. Mezi nimi je údajně i vůdce radikálů, „lidový gubernátor“ Pavel Gubarev.

Gubarevovi lidé ve středu do objektu násilím pronikli a žádali vypsání referenda o osudu regionu, jehož obyvatelstvo je mnohem více prorusky orientováno než zbytek země. Nyní sídlo doněckého gubernátora střeží policejní oddíly a u vchodu je rozmístěna těžká vojenská technika.

Sídlo doněckého gubernátora bylo během uplynulého týdne terčem útoků proruských skupin už několikrát. Na střeše objektu se tak střídavě objevovaly vlajky Ukrajiny a Ruska. Na náměstí před budovou se mezitím sešly stovky proevropských demonstrantů, kteří s požadavky proruských aktivistů nesouhlasí. Při srážkách obou táborů bylo zraněno 7 lidí.

Proruští aktivisté v Doněcku
Zdroj: ČTK/AP/Sergey Vaganov

Bojovníci proruských „sil sebeobrany“ ve středu obsadili i sídlo doněcké finanční správy. Chtěli tak podle Gubareva zabránit tomu, aby „finanční prostředky oblasti přešly do rukou nelegální vlády v Kyjevě“. Policie dnes i z tohoto objektu demonstranty vytlačila a převzala nad ním kontrolu.

Nepokoje pokračují i v Charkově

Klidu se nedočkalo ani další z center proruských demonstrací. V centru východoukrajinského Charkova ve středu večer demonstrovaly asi 3 000 lidí. Dávali najevo svůj nesouhlas s novou prozápadní vládou premiéra Arsenije Jaceňuka a žádali regionální referendum federalizaci Ukrajiny. K vážnějším incidentům naštěstí nedošlo.

Účastníci akce skandovali hesla jako „Rusko“, „Charkov“ a „Referendum“. Aktivisté hnutí „Neustoupíme“ se pak podle serveru Charkovské zpravodajské agentury sešli i s guvernérem Ihorem Balutou, aby mu oznámili, že ho ve funkci neuznávají.

Následky střetu dvou ukrajinských táborů v Charkově
Zdroj: ČTK/AP/Olga Ivashchenko

Proruské demonstrace zmítají Doněckem či Charkovem už několik dní (čtěte víc). Jedná se o oblasti, kde žije výrazně vyšší podíl Rusů než ve zbytku Ukrajiny. Ti nesouhlasí s novou vládou v Kyjevě a se způsobem, jakým byla dosazena. Ruský prezident Vladimir Putin už oznámil, že Moskva Rusy žijící na Ukrajině ochrání. Zároveň připustil možný vojenský zásah na východě země, označil ho však za krajní řešení (čtěte víc).

ČT24.cz o ukrajinsko-ruské roztržce