Snajpry mohl na Majdan poslat někdo z opozice, vyplývá z telefonátu diplomatů

Tallinn – Kremlem sponzorovaná televize Russia Today dnes zveřejnila část odposlechnutého telefonátu mezi unijní ministryní zahraničí Catherine Ashtonovou a šéfem estonské diplomacie Urmasem Paetem o tom, že by za únorovou střelbou do protivládních demonstrantů v Kyjevě mohl být někdo z tehdejší opozice. Při protestech zahynulo několik desítek lidí, většina z nich podlehla střelným zraněním.

Paet pravost rozhovoru potvrdil, nicméně upozornil, že jeho slova byla vytržena z kontextu a v rozhovoru citoval různé zdroje. O zmíněném podezření s Ashtonovou telefonicky hovořil 26. února.

Estonský ministr zahraničí Ashtonové popsal svůj rozhovor s jistou Olgou, kterou označil za ukrajinskou šéfku lékařů. Portál channel4.com v této věci poznamenal, že z telefonátu vyplynulo, že unijní ministryně Olgu pravděpodobně zná.

Olga prý Paetovi mimo jiné řekla, že všechny důkazy, jako je postup a použití stejného střeliva, ukazují na to, že ti stejní odstřelovači zabíjeli demonstranty i policisty. Rozkaz k takovému kroku mohl dát údajně jeden z opozičních vůdců.

„Je skutečně znepokojující, že nová koalice nechce vyšetřit, co se přesně stalo, takže je nyní silnější a silnější podezření, že za odstřelovači nebyl (sesazený prezident Viktor) Janukovyč, ale někdo z nové koalice,“ řekl Paet. Janukovyč před týdnem na tiskové konferenci v ruském Rostově na Donu odmítl nařčení, že by střelbu do davu v Kyjevě nařídil.

„Myslím, že tohle se bude muset vyšetřit. To je zajímavé, to mi nějak uniklo,“ reagovala Ashtonová.

Záběry z 20. února:

Boje v Kyjevě (upozornění: drastické záběry) (zdroj: ČT24)

Lékařka popírá, že by znala typ zranění policistů

Olgou, na kterou se Paet v rozhovoru odvolával, má být doktorka Olga Bogolometsová, která vedla mobilní ošetřovnu na Majdanu během nejtvrdších střetů. Ta teď ale tvrdí, že Paetsovi neřekla, že střelná zranění demonstrantů a policistů jsou totožná. „Viděla jsem jen demonstranty. Nevím, jaká zranění měli policisté. Neměla jsem k nim vůbec přístup,“ oznámila serveru The Telegraph.

Mluvčí Catherine Ashtonové se odmítl k uniklé nahrávce vyjádřit. Televize Russia Today měla záznam telefonátu získat od důstojníků ukrajinské tajné služby SBU věrných exprezidentovi Janukovyčovi.

Do médií unikl telefonát o snajprech z Majdanu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod